Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Iznajmljivanje automobila na daljinsko upravljanje
Članak
Objavljeno: 09.07.2021. 13:44

Halo 

VIDEO: Iznajmljivanje automobila na daljinsko upravljanje

Halo i T-Mobile u Las Vegasu pokreću uslugu iznajmljivanja automobila bez vozača.

VIDEO: Iznajmljivanje automobila na daljinsko upravljanje

Američki startup Halo i teleoperater T-Mobile udružili su se kako bi krajem ove godine pokrenuli novi servis iznajmljivanja automobila bez vozača.

Servis će funkcionirati na taj način da će korisnik putem aplikacije zatražiti dostavu vozila na željenu lokaciju. Nakon narudžbe, operater servisa će mu pomoću daljinskog upravljanja dostaviti vozilo, nakon čega će korisnik moći sjesti za upravljač i koristiti ga kao klasični rent-a-car.

Nakon što više neće trebati auto, korisnik će poslati poruku servisu koji će ponovno angažirati svojeg operatera da vrati auto u garažu servisa daljinskim upravljanjem, umjesto da ide fizički po njega.

Ako se pitate gdje je tu interes T-Mobilea, odgovor je jednostavan. Čitav sustav vožnje preko daljinskog upravljanja će funkcionirati preko bežične 5G mreže, što će biti prva takva primjena 5G tehnologije.

Za razliku od tvrtki Waymo ili Cruise koje žele lansirati tehnologiju samovozećih taksija iz kojih će u potpunosti biti izbačen ljudski vozač, Halo vozila će biti opremljena s 9 kamera, radarima i ultrazvučnim sustavom kao pomoć daljinskom operateru pri upravljanju vozilom a ne za potpuno autonomnu vožnju pomoću robota autopilota, kao što možete vidjeti u ovom videu.

"Potpuna autonomija je veliki izazov, kako s tehničke, tako i s društvene perspektive koji se neće riješiti još godinama. Halo je dizajniran tako da do potpune autonomije dođe postepeno i da čim prije svojim korisnicima omogući korištenje onoga što je danas dostupno i sigurno", izjavio je CEO tvrtke Anand Nandakumar.

Mada Halo vozila neće imati potpunu autonomiju, tvrtka je u njih ugradila "safe stop" AI tehnologiju, koja će im omogućiti da se automatski zaustave u slučaju prekida veze s operaterom ili ako otkriju moguću opasnost u prometu.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->