Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Najveći dron na svijetu donosi 5G iz stratosfere
Članak
Objavljeno: 08.11.2020. 12:59

HAP 

VIDEO: Najveći dron na svijetu donosi 5G iz stratosfere

Ovog drona koji bi trebao poletjeti 2024. godine nazivaju najvećom komercijalnom letećom antenom.

VIDEO: Najveći dron na svijetu donosi 5G iz stratosfere

Britanske tvrtke Cambridge Consultants i Stratospheric Platforms Limited (SPL), objavile su planove o izgradnji najvećeg svjetskog drona na pogon vodika, koji će letjeti na visini od 20 km iznad tla i imati mogućnost emitiranja 480 individualnih upravljivih radio snopova za emitiranje 5G signala na površinu Zemlje i tvrde da će samo 60 njih imati mogućnost pružanja 5G povezivosti čitavoj Velikoj Britaniji.

Tvrtke kažu da su postigle najveći napredak u razvoju "leteće bežične antene" koja će omogućiti 5G uz cijenu koja predstavlja sićušni djelić troškova izgradnje zemaljske infrastrukture i uz minimalni utjecaj na okoliš, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Tvrtke koje su već izradile dokaz koncepta kažu da je ovo vrhunac njihovog zajedničkog četverogodišnjeg projekta razvoja platforme za visoke nadmorske visine HAP (High Altitude Platform) i komunikacijskog sustava koji djeluje u stratosferi kako bi omogućio pristupačnu i brzu povezanost u svaki kutak svijeta.

"Pojedinačni HAP pružit će pokrivenost na području promjera do 140 kilometara, što je ekvivalentno postavljanju stotina današnjih kopnenih antena. Flota od oko 60 HAP-ova mogla bi pokrivati ​​cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo, pružajući ravnomjerno zemljopisno pokrivanje vršnih brzina 5G preko 100 Gbps. Uz radikalno jeftinije troškove, nova platforma može povezati nepovezane u zemljama u razvoju, popuniti praznine u pokrivenosti u razvijenom svijetu i osigurati da ruralna područja ne ostanu nepovezana nigdje širom svijeta. Uz to, hidrogenski elektroenergetski sustav ima minimalne utjecaje na okoliš, s niskom razinom buke, nula emisija CO2 i nula NOx", objašnjavaju Cambridge Consultants i SPL u svojem priopćenju.

Jedna od zanimljivosti ovog sustava je i mogućnost pružanja 5G povezanosti vozilima u pokretu, jer se radio snopom može upravljati, pa čak i omogućiti individualni 5G signal pojedinačnim automobilima na cesti.

U predstojećem razdoblju tvrtke će razviti funkcionalni prototip drona, održavati probne letove i testirati 5G mrežu, a pokretanje prvog komercijalnog stratosferskog 5G servisa je planirano za 2024. godinu u NjemačkojVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->