Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Poletio prvi putnički avion na vodik
Članak
Objavljeno: 27.09.2020. 11:02

ZeroAvia 

VIDEO: Poletio prvi putnički avion na vodik

Zrakoplov za 6 putnika letjet će na rutama između San Francisca i Los Angelesa te Londona i Edinburgha.

VIDEO: Poletio prvi putnički avion na vodik

Britanska tvrtka ZeroAvia uz pomoć znanstvenika Sveučilišta Cranfield, uspješno je izvela prvi pokusni let zrakoplovom za šest putnika na pogon vodikovih ćelija koje napajaju pogonske elektromotore. Prema riječima profesora Iaina Graya, direktora odjela aeronautike na Sveučilištu Cranfield, ovo je veliki iskorak u održivom zrakoplovstvu s nula emisija štetnih sastojaka i najveća inovacija nakon izuma mlaznog motora.

EiuAylcWAAAse-x

Prerađeni Piper M350 zrakoplov poletio je uspješno s piste u sklopu istraživačkog aeronautičkog centra Sveučilišta Cranfield, potom izveo puni školski krug iznad zračne luke i savršeno sletio natrag na pistu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Tvtka ZeroAvia razvila je zrakoplov u okviru istraživačkog projekta HyFlyer koji se razvija uz potporu britanske vlade. U lipnju ove godine isti zrakoplov je izveo prvi let na baterijski pogon, a sada je nadograđen sustavom za punjenje baterija vodikovim ćelijama.

U finalnoj fazi istraživanja ZeroAvia namjerava svoj zrakoplov za šest putnika još ove godine testirati na zračnoj luci u Orkneyu i izvoditi letove na dionicama od 400 km. Konačni cilj tvrtke je da takvi zrakoplovi na vodik jednog dana komercijalno prevoze putnike na sličnim udaljenostima, pa bi se primjerice mogli koristiti na rutama između San Francisca i Los Angelesa te Londona i Edinburgha.

Nedavno je Airbus najavio razvoj velikih mlažnjaka na vodik koji bi u komercijalnu uporabu trebali stići prije 2035. godine, što jasno govori da je vodik definitivno gorivo budućnosti čitavog putničkog zrakoplovstva.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->