Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Profesor ruši svjetski rekord u životu pod vodom
Članak
Objavljeno: 17.05.2023. 13:41

USF 

VIDEO: Profesor ruši svjetski rekord u životu pod vodom

Profesor pod vodom jede, spava, drži online predavanja i proučava ljudsko tijelo u dugotrajnoj izloženosti podvodnom pritisku.

VIDEO: Profesor ruši svjetski rekord u životu pod vodom

Izvanredni profesor USF-a Joseph Dituri oborio je svjetski rekord za život pod vodom, prethodno postavljen na 73 dana. Dok podučava svoje studente online, Dituri, poznat i kao Dr. Deep Sea, proučava kako ljudsko tijelo reagira na dugotrajnu izloženost pritisku iz podvodnog staništa koje se nalazi u Jules' Undersea Lodgeu u Key Largu gdje živi od 1. ožujka.

Diturijev podvodni dom od 100 četvornih stopa izložio ga je izoliranom i ekstremno zatvorenom okruženju. Od veljače nije vidio sunca niti uživao u domaćem obroku.

"Definitivno mi nedostaje biti fizički sa svojom obitelji i prijateljima. Učinci dostupnosti samo kroz tehnologiju su komplicirani jer iako mogu redovito komunicirati, nedostatak mogućnosti da doprem do njih ili da ih osobno vidim očima ima učinak," rekao je Dituri. "Stoga guramo naprijed i dovodimo studente svih dobi, iz mnogih mjesta u svijetu. Možda će jednog dana prihvatiti ovu znanost i nastaviti putovanje na kojem smo trenutno."

S ovim novim rekordom, Dituri je službeno dosegao neistraženo područje za znanost, a njegovo bi istraživanje moglo imati dalekosežne utjecaje, čak i u svemiru, a kako izgleda njegov podvodni dom možete vidjeti u ovom videu.

"Potrebno je 200 dana da se putuje do Marsa", rekao je Dituri. "Naši astronauti morat će putovati u okruženju sličnom ovome u kojem se ja sada nalazim. Ograničeno područje ograničit će njihove mogućnosti za hranu, koliko daleko mogu vidjeti i kako mogu vježbati. Oni će doživjeti gubitak mišića, gubitak kostiju i probleme s vidom. Ovo bi nam istraživanje moglo pomoći da bolje pripremimo naše astronaute kako bismo osigurali da stignu zdravi i dovoljno jaki da istražuju planet."

Tim liječnika prikuplja podatke o Diturijevu zdravlju kako bi ih usporedio s testovima koji su obavljeni prije nego što je otišao pod vodu i bit će ponovno obavljeni kada izroni na površinu. Informacije će odrediti kako zatvoreno okruženje bogato kisikom može utjecati na pojedinca mentalno i fizički.

Ne samo da bi ovo istraživanje moglo biti korisno za svemirska putovanja, već se Dituri nada da će mu omogućiti da pomogne ljudima s traumatskim ozljedama mozga - što je bila njegova izvorna inspiracija da stekne doktorat na USF-u i započne hiperbarično istraživanje. Njegova hipoteza: Ako se hiperbarični tlak može koristiti za povećanje cerebralnog protoka krvi, onda se može koristiti za liječenje traumatskih ozljeda mozga i širokog spektra bolesti. 

Dituri će proširiti ovaj koncept hiperbarične medicine u svom tečaju USF Maymester. "Držim tečaj o tome kako biti pod pritiskom dok sam pod pritiskom i što se događa unutar tijela, biološkim i kemijskim procesima koji se mijenjaju", rekao je Dituri.

Do kraja svoje misije, Dituri će podučavati svoje učenike online i nastaviti pratiti svoje zdravlje. Povremeno stavlja opremu za ronjenje kako bi istraživao ocean s gostujućim znanstvenicima. 

Dituri je virtualno komunicirao i podučavao više od 2450 studenata iz zemalja diljem svijeta, uključujući Koreju, Abu Dhabi i Čile.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Joseph Dituri USF
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->