Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Robot radnik u dućanu upravljan daljinski
Članak
Objavljeno: 06.10.2020. 11:10

Telexistence 

VIDEO: Robot radnik u dućanu upravljan daljinski

Japanska robotička tvrtka Telexistence zaposlila je svojeg Model-T robota u jednom supermarketu u Tokiju.

VIDEO: Robot radnik u dućanu upravljan daljinski

Rad na daljinski je tijekom ove korona krize pokazao da se obilje poslova za koje se to prije nije mislilo, može obavljati od kuće. No neki poslovi su izuzeti od toga, kao primjerice radnici u dućanima koji su zaduženi za popunjavanje polica, slaganje robe i donošenje robe iz skladišta.

Japanska robotička tvrtka Telexistence izradila je robota pod imenom Model-T koji i takvim zaposlenicima može omogućiti rad od kuće.

U FamilyMart supermarketu u Tokiju, već nekoliko mjeseci robot radi na takvim poslovima, no njime ne upravlja umjetna inteligencija, već radnik koji se nalazi na desetak kilometara dalje, gdje pomoću VR naočala i kontrolera omogućuje robotu slaganje boca, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Iz tog razloga, direktor Telexistencea Yuichiro Hikosaka kaže da Model-T nije robot u pravom smislu te riječi, već ljudski avatar. "Možete ići gdje god želite bez da se bilo gdje krećete fizički. Koncept telerobotike ili teleoperacija to vam omogućuje već danas", navodi Hikosaka i dodaje kako će takvi roboti imati veliku važnost upravo u Japanu, gdje je populacija sve starija i gdje kronično nedostaje radne snage, posebice u domeni slabo plaćenih fizičkih poslova za koje se ne traže nikakve kvalifikacije.

Hikosaka kaže da će operateri takvih robota moći raditi na više poslova i to na više lokacija. "Slaganje boca je možda posao od nekoliko minuta. Nakon toga možete upravljati nekim drugim robotom u potpuno drugom dijelu države ili svijeta koji treba obaviti sličan posao, gdje god se pokaže potreba", kaže Hikosaka, koji smatra da će na ovaj način operateri takvih robota tijekom svojeg radnog vremena obaviti brojne poslove za koje bi inače trebalo zaposliti ljude i to na svakoj lokaciji zasebno.

Dakako, teleroboti su višestruko jeftiniji od onih s AI-em koji poslove obavljaju potpuno samostalno, pa bi se tvrtkama mogla vrlo brzo isplatiti njihova kupnja. 

Već vidimo budućnost u kojoj u dućanima i drugim poslovnim objektima u kutu čuče teleroboti koji će se aktivirati tek kada se za njih pojavi konkretna zadaća. Dakako, ovo bi moglo dovesti i do novih otpuštanja ljudi koji će postati tehnološki višak, no kao što predviđaju brojni stručnjaci, za njih će se sigurno pojaviti nova radna mjesta koja danas još ne postoje.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->