Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.10.2020. 16:50

Akvizicija 

AMD kupuje Xilinx za 35 milijardi dolara

Nakon akvizicije obje tvrtke će zajedno imati 13.000 inženjera i više od 2,7 milijarde dolara za investiranje u istraživanje i razvoj.

AMD kupuje Xilinx za 35 milijardi dolara

AMD-ova šefica Lisa Su objavila je da se AMD nalazi u kupnji proizvođača FPGA Xilinxa za 35 milijardi dolara u dionicama. Ovaj posao će AMD-ovo ukupno adresirano tržište (TAM) pogurati na 110 milijardi dolara, a zajedno će imati 13.000 inženjera i više od 2,7 milijarde dolara za investiranje u istraživanje i razvoj.

Nakon dovršetka akvizicije, AMD-ovi dioničari će u združenoj kompaniji imati oko 74 posto dionica, dok će dioničari Xilinxa posjedovati 26%.

Lisa Su će i dalje voditi združenu kompaniju u ulozi CEO-a, dok će Xilinxov predsjednik i CEO Victor Peng postati predsjednik odjela "Xilinx business and strategic growth", a najmanje dva direktora Xilinxa će se pridružiti upravnom odboru AMD-a. Transakcija bi trebala biti dovršena do kraja 2021. godine.

Xilinx je najpoznatiji po svojim programibilnim sklopovima s vratima (FPGA-ima), a združena tvrtka će proizvoditi CPU-e, GPU-e, FPGA-e, SoC-ove i softver. Dvije tvrtke su do sada već blisko surađivale na projektima dubokog učenja, poput Xilinx deep learning rješenja i AMD EPYC procesora.

Ulazak Xilinxovog tehnološkog portfelja pod okrilje AMD-a mogao bi rezultirati integriranim CPU&FPGA rješenjima, a budući EPYC procesori za podatkovne centre će uz integraciju FPGA-ova omogućiti snažnije AI performanse.

Inače, Intel je nešto slično napravio 2016. godine, kada je kupio Xilinxovog najvećeg konkurenta u FPGA biznisu Alteru za 16,7 milijardi dolara i pridružio je svojem odjelu Programmable Solutions Group (PSG), pa će sigurno i Xilinx AMD-u poslužiti za povećanje opsega i kvalitete poslovanja. Vezani sadržaji
Ključne riječi akvizicija AMD Xilinx FPGA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->