Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.05.2019. 16:11

Frontier 

AMD radi najjače superračunalo na svijetu

Novo superračunalo će ubrzati dolazak inovacija u umjetnu inteligenciju.

AMD radi najjače superračunalo na svijetu

Prije nekoliko mjeseci mogli ste pročitati da Intel i Cray rade prvo superračunalo pod nazivom Aurora koje će raditi na egzoskali (200.000 bilijuna kalkulacija u sekundi), a sada se oglasio i AMD koji tvrdi da će najjače biti njegovo pod nazivom Frontier.

Kao i Intel, AMD također razvija novo superračunalo u partnerstvu s tvrtkom Cray Computing, a ono će se naći u superračunalnom centru Oak Ridge National Laboratorija za potrebe Ministarstva energetike SAD-a. Zanimljivo je da AMD navodi kako će superračunalo proraditi 2021. godine, što je također rekao i Intel za Auroru, pa bismo gotovo istovremeno trebali dobiti dva stroja koja će raditi na egzoskali.

Ministar energetike SAD-a Rick Perry povodom ovoga je izjavio da će Frontier ubrzati dolazak inovacija u AI time što će istraživačima pružiti podatkovne i računalne resurse koji će osigurati da iduće inovacije u umjetnoj inteligenciji budu američke. 

Šef CEO Craya Pete Ungaro najavio je da će Frontier imati snagu od 1,5 egzaflopa, što odgovara zajedničkoj snazi top 160 superračunala u svijetu.

Direktor Oak Ridge National Laboratorijar Thomas Zacharia tvrdi da će ovo biti najmoćniji AI stroj koji je itko do sada vidio, ali i najskuplji, budući da je potpisan ugovor za njegov razvoj u vrijednosti od 600 milijuna dolara.

Frontier će koristiti Crayov Shasta superračunalni sustav i Slingshot interconnect te AMD-ove GPU-e i posebno prilagođene EPYC procesore, a tvrtke će zajednički surađivati na alatima za programiranje kako bi se developerima olakšalo iskorištavanje sve te silne superračunalne snage.

Također navode da će Frontier zauzimati prostor koji odgovara veličini dva igrališta za košarku, a uključivat će 150 km kabela i imati dovoljnu mrežnu propusnost za download 100.000 HD filmova u jednoj sekundi.

Znanstvenici i inženjeri će imati priliku koristiti Frontier za razne projekte, uključujući predviđanje klimatskih promjena i putanja uragana te razvoj novih lijekova, koristit će se i za modeliranje izvora fuzijske energije, simulacije motora s unutrašnjim sagorijevanjem i kozmološke simulacije koje će uključivati milijarde galaksija.

Hoće li Frontier biti prvo superračunalo na egzoskali, ili će to prvi uspjeti Intel s Aurorom tek trebamo vidjeti, no očito nam predstoji zanimljiva borba Intela i AMD-a na najvišoj mogućoj računalnoj razini. Ne bismo imali ništa protiv kada bismo mogli napraviti usporedni test, samo još moramo smisliti način kako ih ugurati u Vidilab.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam