Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.04.2024. 11:04

Quantum utility 

Commodore 64 nadmašuje kvantno računalo IBM Eagle

U sarkastičnom radu istraživači su simulirali IBM-ov "quantum utility" eksperiment na modificiranom Commodore 64 računalu.

Commodore 64 nadmašuje kvantno računalo IBM Eagle

Quantum utility se odnosi na koncepciju u kvantnoj teoriji koja pokušava kvantificirati korisnost ili vrijednost neke informacije ili resursa, koristeći principe kvantne mehanike. U osnovi, to je ideja da se kvantna mehanika može primijeniti na ekonomske, informacijske ili druge sustave kako bi se bolje razumjela njihova korisnost ili vrijednost.

Primjerice, u kvantnoj informacijskoj znanosti, kvantni entiteti poput qubita mogu se koristiti za obradu informacija na načine koji nisu mogući u klasičnoj računalnoj teoriji. Stoga bi se quantum utility mogao odnositi na mjerenje korisnosti informacije koja se obrađuje ili prenosi kroz kvantne sustave.

IBM je nedavno izveo "quantum utility" eksperiment mjerenja očekivanih vrijednosti na svom 127-qubitnom kvantnom računalu Eagle, uz tvrdnju da se njihovi rezultati vjerojatno neće moći ponoviti na klasičnom računalu.

Grupa anonimnih istraživača, odlučila je na sarkastični način ukazati da IBM-ova tvrdnja ne drži vodu, jer se rezultati iz njihovog eksperimenta provedenih najsuvremenijim kvantnim računalom, mogu dobiti na klasičnim desktop računalima i laptopima, ali i na legendarnom Commodore 64 računalu iz 1982. godine.

Oni su u odgovoru na izazov koji je objavio Dulwich Quantum Computing, proveli simulaciju  koja zahtijeva manje od 15 kB memorije i približno četiri minute vremena po podatkovnoj točki.

Istraživači ističu da ovime nisu željeli diskreditirati IBM-ov tim i njihove rezultate. „Naše mišljenje je da nisu imali sreće u specifičnoj strukturi sklopova korištenih u eksperimentu, te da s nekoliko podešavanja više ne bi bio osjetljiv na mnoge oblike klasične simulacije“, navode Anonimusi u svojem radu prezentiranom na konferenciji SIGBOVIK 2024 koji možete pronaći u ovom PDF-u na stranici 199.

Konačni se kod sastojao od oko 2500 redaka sklopa 6502, pohranjenih na catridge koji je postavljen u priključak za proširenje C64. Ovim kodom je upravljao 8-bitni MOS 6510 CPU od 1 MHz.

c64ibm2

Kao što smo rekli, Komodorcu je trebalo otprilike 4 minute po podatkovnoj točki, dok je testiranje istog koda na modernom prijenosnom računalu postiglo otprilike 800 μs po podatkovnoj točki.

U zaključku istraživači podrugljivo tvrde da je modificirani Commodore 64 "brži od kvantnog uređaja 'datapoint-for-datapoint' i mnogo energetski učinkovitiji, kao i pristojno točan u ovom problemu."

c64ibm3

Anonimusi navode da ovo istraživanje vjerojatno nije primjenjivo na druge kvantne probleme i neće raditi na gotovo nijednom drugom.

Općenito, teško je znati jesu li rezultati u potpunosti autentični, iako je navedeno mnogo detalja, a povezane reference istraživanja u radu izgledaju autentične.

U svakom slučaju ovo je zanimljiva provokacija, no ne vjerujemo da će naštetiti razvoju kvantnog računarstva.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Quantum Utility
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->