Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.07.2019. 12:31

Ekskluzivni test 

Ekskluzivno: AMD Ryzen 3000 tuče Intel u gamingu

Prvi testovi u Vidilabu ukazali da je AMD dostigao Intel u dosad nedodirljivom segmentu.

Ekskluzivno: AMD Ryzen 3000 tuče Intel u gamingu

Kada pogledamo prošlost, nije bilo neobično vidjeti natjecanje i preskakanje AMD-a i Intela u performansama, no odluka AMD-a da duže vrijeme ne koristi multithreading tehnologiju, to je natjecanje stavila na pauzu. Sada, sa ZEN 2 arhitekturom, možemo lagano reći da je AMD napokon rame uz rame sa Intelom, ne samo po broju jezgri, već i po performansama pojedine jezgre, što smo detaljno testirali u VIDILabu, našem testnom laboratoriju, a imati ćete prilike detaljno pročitati i u novom broju časopisa VIDI za kolovoz.

Za početak, što je to AMD danas bitno predstavio svijetu, a kod nas se već našlo na ekskluzivnom testu? AMD je naime, danas predstavio svoju novu platformu, X570, kao i nove procesore serije Ryzen 3000 bazirane na novoj poboljšanoj arhitekturi ZEN 2. Zajedno, novi sustav donosi nekoliko revolucionarnih unaprjeđenja koja će zasigurno omogućiti veći protok podataka, kao i veće brzine, kako procesora, tako i memorije, za sveukupno značajno ubrzanje. Osim spomenutog novog čipseta X570 kojeg ćemo detaljno isprobati na dvije matične ploče: MSI-jevoj X570 GODLIKE i ASUS-ovoj ROG Crosshair VIII Hero WiFi.

Uz ploče, tu su i dva procesora, AMD Ryzen 7 3700X kao i AMD Ryzen 9 3900X. Kada gledamo ukupnu nadolazeću ponudu, riječ je o top procesoru, kao i mid-range ponudi. Ukupna ponuda sastoji se od pet procesora, jedan Ryzen 9 (3900X), dva Ryzen 7 (3800X i 3700X) te dva Ryzen 5 (3600X i 3600).

Ryzen 7 3700X dodaje dvije jezgre tako da sveukupno imate 8 jezgri sa 16 threadova koje već mogu obaviti posao u kratkom vremenu, pogotovo ako se iskoriste sve jezgre. Dok se po samim performansama od prošlogodišnjeg 2700X razlikuje u samo 100 MHz više, potrošnja mu pada na 65W TDP sa prošlogodišnjih 105W, što znači da mu je otvoreno dosta prostora za overclockanje koji ćemo svakako istražiti pošto imamo ovaj primjerak i na testu.

Najjači procesor koji također testiramo je Ryzen 9 3900X te predstavlja najbolje što AMD nudi mainstream potrošačima u ovom trenutku. Ne samo da su daleko bolje performanse zasebnih jezgri što ih nakon dugo vremena čini usporedivima s Intelom, već je dodana još koja jezgra što daje ovom procesoru čak 12 jezgri sa 24 threada.

Ovaj primjerak dobiva i ekstra L2 cache memorije, čak 6 MB, a poduplana je i L3 cache memorija na 64 MB za što manju šansu da dođe do promašaja dohvaćanja podataka. Naravno, same brzine jezgri su podignute do maksimuma te osnovni radni takt iznosi 3,8 GHz za sve jezgre, dok je maksimalan boost sa jednom jezgrom od 4,6 GHz.

S obzirom kako je broj igara koje mogu potrošiti 24 jezgre te od njih dobiti neku korist limitiran, intenzivno ćemo ga testirati i s profesionalnim aplikacijama.

Ako gledamo samo brojeve, dobivamo dojam da se nije promijenilo ništa osim malo većih radnih taktova. No, micanjem heatspreadera sa procesora, i te kako se mogu uočiti promjene. Naime, prelaskom na najmoderniji 7nm proizvodni proces, AMD je uspio toliko smanjiti same čipove od procesora da sada ispod heatspreadera stanu dva takva čipleta.

Iskoristili su priliku da tako odvoje samu kontrolnu logistiku od čipova koja je i dalje proizvedena na 14 nm procesu, te AMD tvrdi kako ove komponente procesora nemaju veliki utjecaj u performansama baziran na proizvodnom procesu. Ovakva podjela ispod heatspreadera omogućila im je daleko bolju proizvodnju ispravnih čipova iz tvornice radi njihove veličine, kao i jednostavnosti.

AMD ovaj pristup smatra budućnošću razvoja procesora, otkako Mooreov zakon više ne vrijedi. Kako je AMD razvio “Infinity Fabric” za komunikaciju između čipleta u procesoru, ona i dalje izaziva kašnjenja u komunikaciji koja su zanemariva kod težih renderiranja, no kada želite koristiti procese kojima ne treba puno jezgri poput gaminga, takva kašnjenja oslabljuju performanse.

Zato AMD ima ugrađen “Gaming Mode” kojim isključuje jedan od čipleta kako bi se bolje fokusirala apsolutna brzina procesora kada radi manji broj jezgri, to jest radi ih samo 50%. Ideja je da će se dobiti nešto više performanse zahvaljujući boljoj komunikaciji memorije i samih procesora.

S novim procesorima, AMD je izbacio i novi čipset, X570. Unatoč tome, zadržan je AM4 standard, što znači da su novi procesori kompatibilni sa starijim AM4 matičnim pločama (ako ih proizvođači naravno podrže sa BIOS ažuriranjima), a stariji Ryzen procesori su također kompatibilni sa novim matičnim pločama. Tako da u slučaju da se odlučite za nadogradnju, nije potrebno sve kupovat ispočetka.

No, novi čipset nije samo malo poboljšanje u performansama. Donosi potpuno nove tehnologije, te AMD stavlja u vodstvo po stavljanju najnovijih tehnologija na tržište. Pričamo naravno o novom PCIe 4 standardnu, kojeg podržavaju svi novi Ryzen 3000 procesori sa 16 direktnih linija.

Teoretska maksimalna brzina je duplo veća od PCIe 3 standarda kojeg još uvijek koristi Intel za svoju najnoviju ponudu.

I dok čekamo puni test koji će izaći u sljedećem, ljetnom izdanju časopisa VIDI broj 281, pogledajmo nekoliko rezultata testova koje smo odvrtili na novom procesoru, uz novu Radeon grafičku karticu. Zanimaju nas naravno performanse pojedinih jezgri, dio u kojem AMD često malo zaostaje. Svi testovi pokrenuti su na istoj ploči, MSI X570 Godlike koja je ujedno i vrh njihove X570 ponude.

cinebench 2

Prvi je na redu dobar stari Cinebench R15 u kojem AMD Ryen 9 3900X dostiže impresivnih 208 bodova na jednoj jezgri, te 3108 bodova sa svim jezgrama, daleko prestižući konkurenciju kada su u pitanju sve jezgre, a napokon je dostigao Intel i po performansama jedne jezgre, gdje Intel ima malu prednost zahvaljujući i dalje nešto većem boost taktu sa jednom jezgrom.

Novi Cinebench R20 nedavno je izašao te mu je glavna prednost veća testna slika za koju novim superbrzim procesorima ipak treba dulje vremena kako bi se rezultati jasnije razlikovali. Kada se testira jedna jezgra, dobije se 504 boda, dok sve jezgre zajedno postižu 6897 bodova u standardnom načinu rada.

cinebench

3DMark Time Spy procesoru daje 12.058 bodova što je izvrstan rezultat za AMD procesor, koji je do sada uvijek kaskao.  Extreme verzija ovoga testa pokazala je kako procesor dobiva 6.638 bodova te su mu potrebni 52 ms za simulaciju framea u testu.

3dmark

Više detalja o prvom testiranju novih AMD-ovih procesora i matičnih ploča u Vidilabu pogledajte na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi AMD Vidilab testovi Ryzen 3000
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->