Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.10.2021. 10:44

Facebook 

Facebook otkriva razlog šestosatnog pada sustava

Najveća društvena mreža vjeruje da nije došlo do hakiranja i da podaci korisnika nisu kompromitirani.

Facebook otkriva razlog šestosatnog pada sustava

Facebookov potpredsjednik odjela Infrastrukture Santosh Janardhan, u svojem je službenom blog postu pokušao objasniti razlog zbog kojeg su Facebook i svi njegovi servisi punih 6 sati bili u mraku.

Santosh kaže da je razlog bila promjena konfiguracije na Facebookovim ruterima te da se nije radilo o hakiranju ili pokušaju krađe podataka.

"Naši inženjerski timovi saznali su da su promjene konfiguracije na ruterima koji koordiniraju mrežni promet između naših podatkovnih centara uzrokovale probleme koji su prekinuli ovu komunikaciju. Ovaj poremećaj u mrežnom prometu imao je kaskadni učinak na način komunikacije naših podatkovnih centara, čime su naše usluge bile zaustavljene", navodi Santosh i ne iznosi nikakve druge detalje o razlozima kvara pa ne znamo je li netko "stisnuo krivi gumb" ili su zaribali programeri koji su izradili i pokrenuli nadogradnju sustava koja nije dovoljno provjerena.

Nekako mislimo da je upravo to razlog, jer velike korporacije (čak i u Hrvatskoj) prije svega moraju poštivati rokove, čak i nauštrb mogućih kvarova i padova sustava. No jedno je kad na nekoliko sati padne sustav nekog hrvatskog teleoperatera jer neki glavonja nije poslušao što mu kaže ekipa iz QA tima, a drugo kada u čitavom svijetu padnu servisi s milijardama korisnika.

Hoće li zbog ovoga letjeti glave u Facebooku teško je reći upravo zbog mogućnosti da su šefovi nekog pritiskali da zbog rokova pokrene nešto što nije dovoljno testirano, a to obično kreće od glave prema nižim strukturama. Je li Zuckerberg kriv? Čak je i to moguće.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->