Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.06.2024. 16:12

Computex 2024 

Intel lansirao Xeon 6 i predstavio Lunar Lake

Glavni predstavljeni proizvodi Intela su Intel Xeon 6, Intel Gaudi 2, Intel Gaudi 3 i Lunar Lake.

Intel lansirao Xeon 6 i predstavio Lunar Lake

Na Computexu 2024, izvršni direktor Intela Pat Gelsinger predstavio je najnovije tehnologije koje spajaju vrhunske performanse i energetsku učinkovitost u podatkovnim centrima i AI PC iskustvu, s ciljem da AI postane isplativ i dostupan svima.

Tijekom događaja u Taipeiju, Gelsinger je najavio lansiranje procesora Intel Xeon 6 s učinkovitim jezgrama (E-jezgre), najavio cijene za Intel Gaudi 2 i Intel Gaudi 3 AI akceleratorskih kompleta, i otkrio arhitekturu klijentskog procesora Lunar Lake, koji dodatno proširuje kategoriju računala s umjetnom inteligencijom.

Lunar Lake sadrži nove izvedbene jezgre (P-jezgre) i učinkovite jezgre (E-jezgre) koje pružaju izvrsne performanse uz do 40% manju snagu sustava na čipu u usporedbi s prethodnom generacijom.

newsroom-intel-lunar-lake-3.jpg.rendition.intel.web.1920.1080

Nova jedinica za neuronsku obradu je do 4x brža, što omogućuje odgovarajuća poboljšanja u generativnoj umjetnoj inteligenciji, u odnosu na prethodnu generaciju. A nove jezgre grafičke procesorske jedinice X e 2 poboljšavaju performanse igranja i grafike za 1,5x u odnosu na prethodnu generaciju.

newsroom-intel-tech-tour-taipei-1.jpg.rendition.intel.web.1920.1080

Lunar Lake pokretat će više od 80 novih AI PC dizajna u sustavima više od 20 partnera počevši od trećeg kvartala 2024. godine.

Procesor dizajniran za tanka i lagana osobna računala donosi značajna poboljšanja u performansama i učinkovitosti u jedinici neuronske obrade, središnjoj procesorskoj jedinici i grafičkoj procesorskoj jedinici u usporedbi s prethodnom generacijom.

Intel je lansirao Intel Xeon 6 obitelj procesora, uključujući opcije E-core i P-core, kako bi se pozabavili širokim rasponom slučajeva upotrebe i radnih opterećenja, od AI i drugih računalnih potreba visokih performansi do skalabilnih aplikacija u oblaku.

newsroom-intel-xeon-6-e-cores-1.jpg.rendition.intel.web.1920.1080

Prvi iz obitelji koji debitira na Computexu 2024 je Intel Xeon 6 procesor s učinkovitim jezgrama, kodnog naziva Sierra Forest. Sa svojom velikom gustoćom jezgre i iznimnim performansama po vatu, omogućuje povećanje performansi do 4,2x i povećanje performansi po vatu do 2,6x u usporedbi s Intel Xeon procesorima prošle generacije na radnim opterećenjima transkodiranja medija.

newsroom-intel-xeon-6-e-cores-7.jpg.rendition.intel.web.1920.1080

Intel Xeon 6 procesori s P-jezgrama trebali bi se lansirati u trećem tromjesečju 2024. i pružit će bolje performanse za najzahtjevnija radna opterećenja, uključujući AI, računalstvo visokih performansi, obradu slike i analizu podataka.

newsroom-intel-gaudi-3-3.jpg.rendition.intel.web.1920.1080

Intel je na Computexu objavio da se standardni AI kit koji uključuje osam Intel Gaudi 2 akceleratora s univerzalnom baznom pločom (UBB) koji se nudi dobavljačima sustava po cijeni od 65.000 dolara, procjenjuje na jednu trećinu cijene usporedivih konkurentskih platformi.

Komplet koji uključuje osam Intel Gaudi 3 akceleratora s UBB-om koštat će 125.000 USD, što se procjenjuje na dvije trećine cijene usporedivih konkurentskih platformi.

newsroom-intel-gaudi-3-5.jpg.rendition.intel.web.1920.1080

Nadalje, Intel je najavio da se očekuje da će šest novih dobavljača sustava donijeti Intel Gaudi 3 sustave na tržište. ASUS, Foxconn, Gigabyte, Inventec, Quanta i Wistron pridružili su se Dellu, Hewlett-Packard Enterpriseu, Lenovu i Supermicru s planovima da ponude Intel Gaudi 3 sustave.

Čitavu konferenciju Intela na Computexu 2024 možete pogledati u ovom videu.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Intel Computex 2024
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->