Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.04.2020. 10:05

Hakiranje 

Pola milijuna Zoom računa po akcijskoj cijeni

Hakeri za male iznose prodaju pokradene račune i lozinke korisnika Zoom aplikacije na hakerskim forumima.

Pola milijuna Zoom računa po akcijskoj cijeni

Istraživači tvrtke za računalnu sigurnost Cyble otkrili su za Bleeping Computer kako se na dark webu prodaju velike baze podataka s računima i lozinkama, među kojima se nalaze i računi 530.000 korisnika telekonferencijske aplikacije Zoom, koja se između ostaloga koristi i u hrvatskim školama za udaljenu nastavu.

Jake Moore, stručnjak za računalnu sigurnost iz tvrtke ESET kaže da hakeri koriste jednostavne alate za ponovno korištenje lozinki koje su ukradene u odvojenim slučajevima krađe podataka napadom poznatom pod nazivom "password stuffing", koji im omogućuje brzi pristup svim računima s istom adresom e-pošte i korisničkim imenom.

Ovo je dodatna sigurnosna prijetnja za Zoom, koji je nedavno osnovao krizni stožer nakon što je otkrivena afera "Zoombombing", odnosno sigurnosni propust uslijed kojeg su strane osobe upadale u telekonferencije i razrednu nastavu te ometale sastanke i predavanja uvredljivim ponašanjem.

Istraživači kažu da se korisnička imena i lozinke korisnika Zooma na dark web prodaju za "siću", a najčešće žrtve su korisnici koji koriste iste pristupne podatke na raznim platformama. Kada hakeri objave pristupne podatke s jedne platforme, njihovi "kolege" ih pokušavaju iskoristiti na drugim servisima. I najčešće uspiju u tome. Drugim riječima, nije im uopće potrebno pokušati probiti sigurnosni sustav samog Zooma koji može biti najbolji na svijetu, jer im vrata otvaraju sami korisnici.

Trebamo li vam uopće ponovno savjetovati da ne koristite iste lozinke na raznim servisima na internetu, kada nas mnogi i dalje ne slušaju?

Vezani sadržaji
Ključne riječi zoom ESET dark web Cyble
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam