Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.09.2020. 12:19

NVIDIA 

Predstavljene grafičke kartice serije GeForce RTX 30

Nove Nvidijine RTX-ice donose dvostruke performanse u real-time Ray Tracingu i AI gamingu.

Predstavljene grafičke kartice serije GeForce RTX 30

Nvidia je službeno predstavila nove grafičke kartice serije RTX 30 koje rade na Ampere arhitekturi, za koju kažu da "omogućuje najveći skok između dviju generacija u povijesti".

Tri nove grafičke kartice su GeForce RTX 3090, 3080 i 3070 za koje tvrde da donose dvostruko jače performanse u odnosu na prošlu generaciju RTX 20 i 1,9 puta veću energetsku učinkovitost u odnosu na prošlu Turing generaciju.

AMPERE

Kartice je na Nvidijinom virtualnom događanju najavio osnivač i CEO tvrtke Jensen Huang, koji je ujedno rekao da igra dobiva RTX ray tracing u realnom vremenu, uz dodatak 4 ray tracing značajke, uključujući refleksije, sjene, globalnu iluminaciju i "ambient occlusion".

Huang je također otkrio i nove moćne alate za gamere, uključujući NVIDIA Reflex, koja će kompetitivne gamere učiniti bržim, NVIDIA Omniverse Machinima, za uvodne i međuscene u video igrama korištenjem real-time enginea računalne grafike i NVIDIA Broadcast, koja koristi AI za pretvaranje bilo koje prostorije u kućni broadscast studio.

Nove grafičke donose nove streaming multiprocesore, s 2 puta većom FP32 propusnosti u odnosu na prošlu generaciju i 30 Shader TFLOPS-a procesne snage.

Tu su i RT jezgre druge generacije koje donose također dvostruku propusnost u odnosu na prošlu generaciju, plus, kako kažu "ray tracing, shading i compute", s 58 RT-TFLOPS-a procesne snage.

Grafičke krasi i treća generacija Tensor jezgri koje su također dvostruko veće propusnosti, što ih čini još učinkovitijim i bržim u pokretanju AI tehnologija poput NVIDIA DLSS, i 238 Tensor-TFLOPS procesne snage.

GF RTX 3080

Znatna poboljšanja i tehnologije koja Nvidia ističe dolaze i u NVIDIA RTX IO-u za rapidno učitavanje i dekompresiju sadržaja u igrama, što se temelji na GPU-u, akceleracija input/output performansi do 100x u usporedbi s tvrdim diskovima i tradicionalnim API-ima za pohranu. 

U usporedbi s Microsoftovim novim DirectStorage for Windows API-em, RTX IO prebacuje na desetke zadaća s CPU jezgri na RTX GPU, poboljšavajući brzinu sličica u sekundi i omogućujući skoro trenutno učitavanje igara.

Tu je i prema tvrdnji Nvidie, najbrža grafička memorija na svijetu u čijem razvoju su radili s tvrtkom Micron i razvili GDDR6X koji omogućuje brzine prijenosa podataka blizu 1TB/s u propusnosti sistemske memorije za aplikacije grafičke kartice, što još više podiže performanse u igrama i aplikacijama.

Huang je također hvalio i tehnologiju sljedeće generacije proizvodnje pod nazivom 8N NVIDIA koja omogućuje veću gustoću tranzistora i veću učinkovitost.

Što se tiče RTX značajki u igrama, Nvidia navodi da osim što dolaze u Fortnite, stižu i u Call of Duty: Black Ops Cold War.

GF RTX 30 dodatne značajke

Dodatno poglavlje u predstavljanju novih grafičkih kartica imala je tehnologija NVIDIA DLSS koja služi za ubrzavanje igara pomoću umjetne inteligencije na pogon neuralnih mreža dubokog učenja korištenjem RTX GPU-a, a Nvidia je rekla da nakon debitiranja u naslovima kao što su Control, Minecraft with RTX za Windowse 10 i Death Stranding, sada dolazi u mnoge druge naslove koji uključuju Boundary, Bright Memory Infinite, Call of Duty: Black Ops Cold War, Cyberpunk 2077, Fortnite, Ready or Not, Scavengers i Watch Dogs: Legion.

PC računala s najmoćnijim hardverom moći će koristiti novi Ultra Performance mod koji će omogućiti DLSS do 8K.

GF 30 specifikacije

Grafička kartica koja se po performansama i cijeni nalazi u sredini ponude je GeForce RTX 3080 koja će se prodavati po cijeni od 699 američkih dolara, dvostruko je brža u odnosu na  RTX 2080. Sadrži 10 GB nove  GDDR6X memorije koja radi na 19 Gbps i omogućuje konzistentnih 60 sličica u 4K gamingu.

Najjeftinija GeForce RTX 3070 će se prodavati od 499 dolara i brža je od RTX 2080 Ti uz upola nižu cijenu te 60% brža u prosjeku od "obične" RTX 2070. Dolazi s 8 GB GDDR6 memorije.

Najjača grafička serije RTX 30 je GeForce RTX 3090 koja će koštati 1.499 dolara i nazivaju je "BFGPU" odnosno Big Ferocious GPU. Za nju kažu da dolazi s "prigušivačem",  dizajnom protoka zraka koji je čini 10 puta tišom od TITAN RTX i održava GPU na temperaturi od 30 stupnjeva C.

Njezinih 24 GB GDDR6X memorije se može nositi s najzahtjevnijim AI algoritmima i za 50 posto je brža od trenutne "ultimativne" grafičke karice TITAN RTX, što gamerima omogućuje stabilnih 60 fps u igranju na 8K rezoluciji.

Nvidia je objavila da će nove GeForce RTX 3090, 3080 i 3070 grafičke kartice proizvoditi ASUS, Colorful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, Palit, PNY i Zotac, a Founders Editions kartice će biti dostupne na www.nvidia.com

GeForce RTX 3080 kreće u prodaju 17. rujna ove godine, GeForce RTX 3090 24. rujna,  GeForce RTX 3070 će biti dostupna u listopadu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->