Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.12.2021. 10:44

Snapdragoni za PC 

Qualcomm radi 5nm ARM čipsete za Windows laptope

Qualcomm je predstavio čipsete za prijenosna računala i prijenosne gaming konzole.

Qualcomm radi 5nm ARM čipsete za Windows laptope

Osim novih procesora namijenjenih flagship telefonimaQualcomm proširuje svoj "lineup" ARM procesora za Windows prijenosnike i Chromebookove novim Snapdragon 8cx Gen 3 i 7c+ Gen 3 platformama.

Snapdragon 8cx Gen 3, je prva 5nm PC platforma koja je dizajnirana za ultra-tanke laptope bez aktivnog hlađenja. Qualcomm kaže da zahvaljujući 5nm proizvodnom procesu dolazi do poboljšanja Kryo CPU performansi dok platforma istovremeno troši istu količinu energije kao i Gen 2 čipseti.

Također tvrde da čipseti donose poboljšane performanse za čak 85 posto u usporedbi s prošlom generacijom te 60 posto bolje performanse po wattu u odnosu na X86 čipove.

Uz 5G i WiFi 6/6E povezivost, platforma bi prema proizvođaču trebala omogućiti cjelodnevno trajanje baterije laptopa, poboljšane funkcije kamere, audio funkcije i takozvane "čip-u-cloud" sigurnosne značajke.

picture2_-_compute

Uređaji s 8cx Gen 3 čipsetima pored toga donose "29+ TOPS AI akceleracije", za što Qualcomm kaže da "omogućuje 3 puta bolje AI performanse u odnosu na vodeće konkurentske platforme". AI akceleracija može znatno ubrzati prepoznavanje lica i pozadinsko zamućenje u pozivima, a kao dodatak Snapdragon 8cx Gen 3 podržava kvalitetu kamere do 4K HDR te četiri kamere.

Pored svega toga, Qualcomm hvali grafiku koju donosi Adreno GPU u 8cx Gen 3, pa kaže da ćete moći igrati igre u Full HD do 120 fps i to 50 posto duže nego na konkurentskim platformama.

Što se tiče Snapdragon 7c+ Gen 3 platforme, ona je dizajnirana za entry-level PC-je i Chromebookove. Također podržava 5G (sub-6 i mmWave), zahvaljujući Snapdragon X53 5G Modem-RF sustavu.

new_one

Qualcomm kaže da će 6nm 7c Gen 3 platforma donijeti 40 posto bolje CPU performanse i 35% bolju grafiku u odnosu na prethodnu generaciju čipseta.

Windows računala na pogon ARM procesora do sada se nisu previše raširila svijetom, no Qualcomm vjeruje kako bi njegovi novi čipseti mogli stvar uvelike promijeniti, što bi se trebalo pokazati u prvoj polovici 2022. godine kada će se na tržištu pojaviti prvi prijenosnici sa Snapdragon 8cx Gen 3 i 7c+ Gen 3 čpsetima.

Pored toga, Qualcomm se kreće prema novoj kategoriji čipseta namijenjenih prijenosnim gaming konzolama, pa kaže da će njegov Snapdragon G3x Gen 1 Gaming Platform podržavati game streaming s konzola i PC računala, cloud gaming servise te Android igre i aplikacije. Adreno GPU može pokretati igre na 144 fps uz 10-bitni HDR, dok FastConnect 6900 sustav nudi 5G mmWave i sub-6 te WiFi 6/6E povezivost.

gaming_1_0

Za predstavljanje platforme Qualcomm je surađivao s Razerom na gaming developerskom kitu za prijenosne konzole koji je od danas dostupan developerima preko Razerove web stranice. Prototip konzole posjeduje 120 hz, 6,65-inčni OLED zaslon s podrškom za 10-bitni HDR, 4 zvučnika i ugrađeni kontroler. Može se koristiti za live streamove koji uključuju audio i video feedove od igrača, obzirom na ugrađenu 1080p 60 fps kameru i dual mikrofone.

gaming_2

Ako se prijenosna konzola na pogon Snapdragona doista nađe na tržištu nadmetat će se s Nintendo Switchem, Steam Deckom, pametnim telefonima i tabletima, odnosno sa sektorom na kojem je velika gužva i dakako konkurencija. Moglo bi biti jako zanimljivo ako se Qualcomm uključi u igru.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->