Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.06.2019. 13:25

University of Glasgow 

3D spinatronika za najučinkovitiju pohranu podataka

Znanstvenici vjeruju da će ovo omogućiti veliki iskorak u tehnologiji pohrane podataka ali i u računalstvu općenito.

3D spinatronika za najučinkovitiju pohranu podataka

Kako pohraniti više podataka na manje prostora jedan je od temeljnih problema kojima se bave znanstvenici širom svijeta. Među raznim istraživanjima i novim metodama često se govori o spintronici, koja se temelji na polariziranju elektrona da se kreću u određenom smjeru poput polova na magnetima. Ta se metoda često smatra alternativom elektronici koja se temelji na naboju elektrona za enkodiranje podataka.

Na žalost, spinatronika do sada nije opravdala potencijal za povećanjem brzina procesiranja i povećanje kapaciteta pohrane jer je limitirana zbog toga što su fizičari mogli samo pokretati elektrone na jednom atomskom sloju. Znanstvenici Sveučilišta u Glasgowu objavili su znanstveni rad u kojem opisuju svoju metodu kojom su uspjeli prenijeti informaciju s magneta u jednom layeru na layer u drugom magnetu, što bi moglo otškrinuti vrata za novu vrstu pohrane podataka.

Ta nova vrsta magnetske interakcije pretvara do sada dvodimenzionalni fenomen u trodimenzionalni, pa vodeći autor rada dr. Amalio Fernández-Pacheco kaže da je to kao da dobijete dodatnu notu na glazbenoj skali s kojom možete svirati. "Ovo ne samo što otvara potpuno novi svijet mogućnosti u procesiranje informacija i pohranu, već ima potencijal razvijanja novih oblika računalstva o kojima nismo mogli niti sanjati“. 

Čitav rad znanstvenika Sveučilišta u Glasgowu pod nazivom "Symmetry-Breaking Interlayer Dzyaloshinskii-Moriya Interactions in Synthetic Antiferromagnets" možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam