Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.11.2023. 13:11

Thales Alenia Space 

Italija i Francuska grade prvu naseobinu na Mjesecu

Ugovorom između tvrtke Thales Alenia Space i talijanske svemirske agencije započinje razvoj modula za potrebe stalne ljudske naseobine na Mjesecu.

Italija i Francuska grade prvu naseobinu na Mjesecu

Francusko-talijanska tvrtka Thales Alenia Space nedavno je potpisala ugovor s Talijanskom svemirskom agencijom ASI za pokretanje aktivnosti na razvoju lunarnog stambenog modula.

Pod nazivom Lunar Multi-Purpose Habitat (MPH), ovo višenamjensko boravište bi trebalo postati prva stalna ljudska ispostava na Mjesecu, koje će se lansirati i graditi u okviru NASA-inog programa Artemis.

"Ovaj novi sporazum ponovno potvrđuje središnju ulogu Italije u istraživanju svemira s posadom i robotima na Mjesecu i u dubokom svemiru. Također jača vodeću poziciju tvrtke u istraživanju Mjeseca, budući da naši timovi već rade na razvoju triju modula pod tlakom, ESPRIT i I-HAB za ESA-u i HALO za Northrop Grumman", navodi Thales Alenia Space u svojem priopćenju.

"MPH će obilježiti povijesnu prekretnicu kao prvi talijanski stambeni modul koji će raditi na Mjesečevoj površini. To je stvar velikog ponosa za našu tvrtku, koja ima jedinstvene tehničke i organizacijske vještine za prevladavanje izazova ove vrste", komentirao je Franco Fenoglio, Voditelj programa ljudskog planetarnog istraživanja i robotike u Thales Alenia Space.

Potvrda o razvoju MPH stigla je sredinom listopada dovršetkom NASA-inog pregleda inicijacije elemenata i priznavanjem ključnih funkcionalnosti talijanskog MPH modula unutar arhitekture programa Artemis. Artemisova svrha je osigurati održivu ljudsku prisutnost na Mjesecu kao odskočnu dasku za buduće misije na Mars. Ova posljednja prekretnica potvrđuje ulogu Thales Alenia Space u dizajnu, izgradnji i radu stambenih modula za ljudsko istraživanje svemira.

U skladu sa zahtjevima ASI-ja i NASA-e, Thales Alenia Space će dovršiti pregled koncepta misije MCR, koji se očekuje u prvom tromjesečju 2024. To će biti ključna prekretnica za pomicanje projekta u sljedeće faze kritične tehnologije u dizajnu i razvoju modula. "Rješenja za održavanje života, čak i za kratkog do srednje trajanja u negostoljubivom lunarnom okruženju, zahtijevaju vrhunske tehnologije za pružanje zaštite od regolita i preživljavanje hladnih lunarnih noći", ističe Thales.

U početnoj fazi, Thales Alenia Space bit će zadužena za koordinaciju industrijskog konzorcija velikih, malih i srednjih tvrtki iz nacionalnog opskrbnog lanca, kako bi se program unaprijedio do faze implementacije.

"Naša je svrha voditi znanstveni i tehnološki razvoj u izgradnji prve talijanske ljudske ispostave na površini Mjeseca kako bismo unaprijedili i podržali ljudska istraživanja svemira na Mjesecu i šire.", dodaju iz tvrtke.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Thales Alenia Space
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->