Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.04.2021. 11:08

NASA 

Let helića odgođen zbog nadogradnje softvera

NASA-in helikopter Ingenuity poletjet će najranije idući tjedan zbog nadogradnje upravljačkog softvera.

Let helića odgođen zbog nadogradnje softvera

Nakon što je NASA početkom ovog tjedna izvela pokusnu okretanje rotora Ingenuity helikoptera kako bi ga pripremila za prvi povijesni let na Marsu, otkriven je problem uslijed kojeg su se elise vrtjele sporije i kraće od očekivanog.

NASA je sljedećih nekoliko dana nastojala otkriti u čemu je problem i potom je izjavila da je helikopter "zdrav", no poletjet će najranije kroz tjedan dana zbog softverske nadogradnje, koliko će biti potrebno za dostavu, testiranje i pokretanje novog upravljačkog programa na Marsu.

Ovo ažuriranje softvera izmijenit će postupak kojim se dva kontrolera leta pokreću, omogućujući hardveru i softveru siguran prijelaz u stanje leta. Izmjene letačkog softvera neovisno se pregledavaju i validiraju na ispitnim mjestima u NASA-inom JPL laboratoriju.

Iako je razvoj nadogradnje softvera jednostavan, NASA kaže da će postupak provjere valjanosti i dostava nove inačice softvera na helić potrajati neko vrijeme, a "detaljni vremenski raspored za reprogramiranje brzog okretanja i prvog leta još uvijek je u proceduri. Postupak ažuriranja Ingenuityjevog softvera za kontrolu leta slijedit će ustaljene procese za provjeru valjanosti pažljivim i smišljenim koracima za premještanje novog softvera kroz rover do bazne stanice, a zatim do helikoptera".

NASA kaže da se taj proces nadogradnje provodi u sljedeće 4 faze:

1. Dijagnosticiranje problema i razvoj potencijalnih rješenja
2. Razvoj, provjera i prijenos softvera
3. Učitavanje letnog softvera na kontrolere leta
4. Restartanje Ingenuitya s novim softverom

"Nakon što prođemo sve ove faze pripremit ćemo Ingenuity za prvi let, što će potrajati nekoliko Sola, odnosno Marsovih dana", dodaju inženjeri NASA-e.

U svkom slučaju, ako ste nestrpljivi poput nas da vidite hoće li helić poletjeti u rijetkoj Marsovoj atmosferi, morat ćete se još malo strpjeti dok ne isporuče patcheveVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->