Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.12.2020. 13:00

Capella-2 

Može li nas novi satelit špijunirati u domovima

Objavljene su prve visokorezolucijske slike satelita Capella-2 koji je u svemir lansiran u kolovozu ove godine.

Može li nas novi satelit špijunirati u domovima

Tvrtka Capella Space, koju je osnovao bivši sistemski inženjer u NASA-inom Jet Propulsion laboratoriju Payam Banazadeh, objavila je prve visokorezolucijske snimke Zemlje iz svemira koje je snimio njezin satelit Capella-2, koji je u svemir stigao u kolovozu ove godine.

Capella-2-SAR-Satellite-Rendering

Satelit koristi radar sa sintetičkim otvorom (SAR) koji može gledati Zemlju bez obzira na optičku vidljivost, vremenske uvjete, oblake ili doba dana. SAR snima snažne radio signale kako bi 'osvijetlio' zanimljivo mjesto i prikuplja podatke o odjeku svakog impulsa koji se odbije, tumačeći ih kako bi stvorio detaljnu sliku. Takve slike koje izgledaju kao da prikazuju unutrašnjost struktura nastaju zbog toga što satelit zrači vlastitim signalom.

Capella-Space-Spot-Image-Solar-Farm-Tiangang-Lak-China-945a12c2

Satelit je u mogućnosti snimiti slike razlučivosti 50 cm x 50 cm sa svojim najnovijim ažuriranjem nazvanim Spotlight mode, koji omogućuje dugu ekspoziciju do 60 sekundi na području interesa (AOI), što rezultira kristalno čistim slikama.

Capella-Space-Spot-Image-Juorng-Island-Singapore

Capella trenutno testira jedan uređaj, ali je sklopio ugovore s američkim vladinim agencijama, uključujući National Reconnaissance Office i US Air Force, s idejom da svojim korisnicima pruži veliku konstelaciju takvih satelita koji će pokrivati čitavu Zemlju i imati mogućnost snimanja svake željene "mete" u bilo kakvim uvjetima.

Capella-Space-Spot-Image-Roswell-International-Air-Center-New-Mexico

Obzirom da radarski snopovi mogu prodirati kroz zidove, dio američke javnosti i medija se zapitao hoće li Capellini sateliti špijunirati ljude u njihovim domovima, no CEO tvrtke Payam Banazadeh u svojem blogu tvrdi da to jednostavno nije tehnički moguće. "Tehnologija koristi radio valove koji mogu putovati kroz zidove poput signala mobitela i WiFi-ja, ali, kao što znamo, čak i signali mobitela i WiFi-ja slabe kako se udaljavaju od mobilnog tornja ili Wi-Fi pristupne točke. Radarski signali su isti: mogu putovati kroz zidove, ali su preslabi da bi mogli snimiti ili vidjeti bilo što u zatvorenom", navodi Banazadeh.

Console-Image

Mada na nekim objavljenim slikama izgleda kao da se zgrade čine prozirnim, a ulice vide kroz njih, CEO Capelle kaže je to uzrokovano izobličenjem slika koje zgradama daju izgled poput duha. "Ono što se čini kao crno-bijela optička satelitska slika u stvarnosti je vizualni prikaz podataka radara - refleksija radio valova prema površini Zemlje i umjetnim objektima", navodi Banazadeh i dodaje kako njihova inovacija nema svrhu špijuniranja ljudi u njihovim domovima, već predstavlja način da se ljudima širom svijeta pomogne da iskoriste prostor za poboljšanje poslovanja i života nadzirući klimu, polja i infrastrukturu.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->