Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.05.2023. 16:43

Pećnica u nultoj graviatciji

NASA traži inovativnu hranu za svemir

Američka svemirska agencija održava natjecanje za inovativna tehnološka rješenja za hranu kako bi ju astronauti mogli ponijeti na dugačke misije

NASA traži inovativnu hranu za svemir

Više od deset timova predstavilo je svoje čudnovate uzorke hrane u New Yorku. Bez obzira radi li se o sočnoj mesnoj okruglici napravljenoj iz gljivica, porciji zelenog povrća uzgajanoj u ekosistemskoj kapsuli ili kotač kašaste kore podgrijane u uređaju koji prkosi gravitaciji, ovaj meni mogao bi jednog dana hraniti astronaute koji putuju na Mjesec i dalje.

U petak je NASA objavila pobjednika druge faze svog Izazova hrane namijenjene za duboki svemir. Objavili su to na događaju na kojem su predstavili sudionike. U partnerstvu s Kanadskom svemirskom agencijom, natjecanje je prvo u siječnju 2021. tražilo nove tehnologije za proizvodnju hrane, a sad ulazi u treću i posljednju fazu.

Osam timova dobilo je ček na 150 tisuća dolara i svoj idući izazov: prilagoditi svoje koncepte za svemir.

Timovi se natječu za glavnu nagradu koja iznosi 1,5 milijuna dolara,

Izazov hrane namijenjene za duboki svemir zahtijeva od inovatora u industriji proizvodnje hrane da pronađu rješenja za jedan od najvažnijih problema leta u svemir: hranjenje astronauta. NASA želi poslati astronaute dalje nego što su ikad bili; da potencijalno pripreme buduće kolonije na Mjesecu, a možda čak i na Marsu.

Hrana na koju se astronauti danas oslanjaju, nažalost, počne propadati nakon otprilike godinu i pol. Sam dolazak na Mars bi trajao oko sedam mjeseci, navode iz NASA-e.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->