Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.01.2021. 15:07

Sky Eye 

Ogromni kineski teleskop dostupan globalno od travnja

Veliki Sky Eye FAST teleskop bit će dostupan znanstvenicima izvan Kine koji se prijave za njegovo korištenje.

Ogromni kineski teleskop dostupan globalno od travnja

Kina će najveći FAST (Aperture Spherical Telescope) radioteleskop na svijetu Sky Eye koji se nalazi u provinciji Guizhou, od travnja ove godine otvoriti znanstvenoj zajednici izvan Kine. To znači da će radioteleskop promjera od 500 metara koji se može koristiti za traženje pulsara i drugih energetskih astronomskih meta, kao i za potragu za vanzemaljskim životom, uskoro moći koristiti znanstvenici izvan Kine, koji se prijave na web stranici Nacionalnih astronomskih opservatorija Kine - NAOC.

Nakon što NAOC razmotri prijave stranih znanstvenika i organizacija, od 1. kolovoza ove godine dodjeljivat će termine za korištenje teleskopa. Znanstvenici izvan Kine za svoja će promatranja na raspolaganju imati 10 posto ukupnog vremena korištenja teleskopa.

Teleskop Sky Eye je službeno pušten u pogon 11. siječnja 2020. godine, mada je svoja promatranja započeo puno prije i do sada je uspio snimiti 240 pulsara, a među najznačajnijim otkrićima mu je pronalazak zvjezdanog klastera Messier 92. To je takozvani "milisekundni" pulsar koji se vrti znatno brže od standardnih pulsara brzinom od nevjerojatnih 316,5 rotacija u sekundi dok usisava i izbacuje materiju svoje prateće zvijezde. Vezani sadržaji
Ključne riječi Kina Sky Eye FAST radioteleskop
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->