Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.05.2023. 11:16

NASA TESS 

Otkriven novi planet koji bi mogao podržavati život

Astronomi su otkrili egzoplanet veličine Zemlje, koji je možda prekriven vulkanima i potencijalno bi mogao podržavati život.

Otkriven novi planet koji bi mogao podržavati život

Astronomi su koristeći podatke s NASA-inog satelita za istraživanje tranzitnih egzoplaneta (TESS) i umirovljenog svemirskog teleskopa Spitzer, kao i zemaljskim promatranjima Centra za astrofiziku Harvard & Smithsonian, otkrili planet nazvan LP 791-18 d, svijet veličine Zemlje udaljen oko 90 svjetlosnih godina.

LP 791-18 d kruži oko male crvene patuljaste zvijezde u južnom zviježđu zvanom Crater. Tim koji stoji iza otkrića procjenjuje da je samo malo veći i masivniji od Zemlje. Plimno je zaključan, što znači da je ista strana stalno okrenuta prema svojoj zvijezdi. Strana koja je okrenuta prema zvijezdi vjerojatno bi bila prevruća za postojanje tekuće vode na površini, ali tim sumnja da bi količina vulkanske aktivnosti koja se potencijalno odvija diljem planeta mogla održati atmosferu. Ovi uvjeti mogu omogućiti kondenzaciju vode na tamnoj strani planeta.

"Smatra se da samo mali dio do sada otkrivenih egzoplaneta može podržati život", rekla je Karen Collins, astronomica u Centru za astrofiziku. "Naše otkriće LP 791-18 d daje nam više nade da bismo jednog dana mogli pronaći znakove života na drugom planetu."

Tim je prvotno procijenio masu planeta mjereći malene razlike u vremenu potrebnom planetu da obiđe svoju zvijezdu domaćina od jedne do druge orbite, a koje su uzrokovane gravitacijskim povlačenjem drugih planeta u sustavu.

Prije otkrića LP 791-18 d, astronomi su već znali za dva druga svijeta u sustavu, uključujući LP 791-18 c. Vanjski planet, c, mnogo je veći i masivniji od planeta d.

Tijekom svake orbite, planeti d i c prolaze vrlo blizu jedan drugome. Tijekom svakog bliskog prolaska, masivniji planet c proizvodi gravitacijsko povlačenje novootkrivenog planeta d, čineći njegovu orbitu donekle eliptičnom. Na ovoj eliptičnoj putanji, planet d se malo više deformira svaki put kada obiđe zvijezdu. Ove deformacije mogu stvoriti dovoljno unutarnjeg trenja da značajno zagriju unutrašnjost planeta i proizvedu vulkansku aktivnost na njegovoj površini.

Planet d nalazi se na unutarnjem rubu nastanjive zone, za koju znanstvenici pretpostavljaju da bi mogla održati tekuću vodu na površini planeta. Ako je planet tako geološki aktivan kao što istraživački tim sumnja, mogao bi održati atmosferu. Temperature bi mogle pasti dovoljno na noćnoj strani planeta da se voda kondenzira na površini.

Istraživači su već dobili odobrenje za proučavanje planeta c pomoću nedavno lansiranog svemirskog teleskopa James Webb, a tim smatra da je planet d također izniman kandidat za atmosferske studije.

Studiju objavljenu u časopisu Nature možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->