Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.06.2024. 11:23

University of Texas at Dallas 

Stižu ručni mobilni uređaji sa Supermanovim vidom

Istraživači su razvili čip za snimanje inspiriran Supermanovim rendgenskim vidom.

Stižu ručni mobilni uređaji sa Supermanovim vidom

Istraživači sa Sveučilišta Teksas u Dallasu i Nacionalnog sveučilišta u Seulu razvili su čip za snimanje inspiriran Supermanovim rendgenskim vidom koji bi se mogao koristiti u mobilnim uređajima kako bi se omogućilo otkrivanje objekata unutar paketa ili iza zidova.

Mobilni telefoni s njihovim čipom mogli bi se koristiti za pronalaženje klinova, drvenih greda ili žica iza zidova, pukotina u cijevima ili obrisa sadržaja u kuvertama i paketima, a tehnologija bi također mogla imati medicinske primjene.

Mada ova tehnologija nije nova, istraživači su riješili jedan od svojih najvećih izazova, učiniti tehnologiju dovoljno malom za ručne mobilne uređaje uz poboljšanje kvalitete slike.

"Ova tehnologija je poput Supermanovog rendgenskog vida. Naravno, koristimo signale od 200 gigaherca do 400 gigaherca umjesto štetnih X-zraka", rekao je dr. Kenneth K.O, direktor Texas Analog Center of Excellence (TxACE) i predstojnik uglednog sveučilišta Texas Instruments u Erik Jonsson School of Engineering and Computer Science.

Imager emitira signale od 300 GHz u milimetarskom valnom pojasu elektromagnetskih frekvencija između mikrovalne i infracrvene, koje ljudsko oko ne može vidjeti i smatra se sigurnim za ljude.

Imajući na umu pitanja privatnosti, istraživači su dizajnirali tehnologiju za korištenje samo iz neposredne blizine, oko 2,5 cm od objekta. Na primjer, ako bi lopov pokušao skenirati sadržaj nečije torbe, trebao bi biti toliko blizu da bi ta osoba bila svjesna što radi, rekao je O. Sljedeća iteracija čipa za snimanje trebala bi snimati slike udaljene do 10 cm inča i olakšati uočavanje manjih objekata.

Slična tehnologija, koja koristi mikrovalove, koristi se u velikim stacionarnim preglednicima putnika u zračnim lukama.

"Dizajnirali smo čip bez leća ili optike kako bi mogao stati u mobilni uređaj. Pikseli, koji stvaraju slike otkrivanjem signala reflektiranih od ciljnog objekta, imaju oblik kvadrata od 0,5 mm, otprilike veličine zrnca pijeska," rekao je dr. Wooyeol Choi, docent na Nacionalnom sveučilištu u Seulu.

Studiju objavljenu u časopisu IEEE Transactions on Terahertz Science and Technology možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->