Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.12.2023. 14:18

NICT 

Svjetski rekord prijenosa podataka optičkim vlaknom

Japanski istraživači su uspjeli ostvariti prijenos koji odgovara 20 puta većom količinom podataka čitavog interneta u jednoj sekundi.

Svjetski rekord prijenosa podataka optičkim vlaknom

Istraživači s Nacionalnog instituta za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju NICT iz Japana, u suradnji sa Sveučilištem za tehnologiju u Eindhovenu i Sveučilištem L'Aquila, pokazali su rekordnu brzinu prijenosa podataka od 22,9 petabita u sekundi koristeći samo jedno optičko vlakno, što je više nego dvostruko više od prethodnog svjetskog rekorda od 10,66 petabita u sekundi.

U ovom istraživanju, istraživači su uspjeli kombinirati najnovije istraživačke tehnologije kao što su Space Division Multiplexing (SDM) i multi-band Wavelength Division Multiplexing (WDM) kako bi utrli put do budućih optičkih komunikacijskih mreža ultra velikog kapaciteta.

Korištenjem višepojasnog kompatibilnog MIMO prijemnika, po prvi puta su uspješno spojili višepojasni WDM i višejezgreni, višenačinski SDM. Korištena su 293 kanala valnih duljina u S-pojasu s 457 u C- i L-pojasima, što daje ukupno 750 WDM kanala koji pokrivaju frekvencijski pojas od 18,8 THz. Za modulaciju signala korišten je polarizacijski multipleksirani 256 QAM. Broj prostornih kanala u demonstraciji višepojasnog WDM prijenosa povećao se za faktor 28,5.

To je 1000 puta više od brzine prijenosa podataka u odnosu na trenutno postavljene komunikacijske sustave s optičkim vlaknima.

Iako je nepovezani četverojezgreni MCF prikladan za ranu prilagodbu, u budućnosti će biti potrebno daljnje poboljšanje telekomunikacijske infrastrukture korištenjem optičkih vlakana ultra velikog kapaciteta, gdje se očekuje povećanje potražnje za podatkovnim prometom za 3 reda veličine. Ova studija pokazuje prvu uspješnu kombinaciju višepojasnog WDM-a i SDM-a koja koristi višejezgreno višemodno vlakno, što je ključno za realizaciju budućih komunikacijskih mreža optičkih vlakana ultravelikog kapaciteta.

Čitavu studiju japanskih znanstvenika koja pokazuje kako je rekord postignut možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NICT
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->