Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.09.2023. 07:44

ESA 

Umjetna zvijezda za navigaciju u svemiru

Europska svemirska agencija razvila je uređaj koji generira umjetni izvor svjetlosti nalik zvijezdi.

Umjetna zvijezda za navigaciju u svemiru

Poput starih pomoraca, svemirske letjelice se upravljaju prema zvijezdama, koristeći kombinacije teleskopa, kamera, računala, odnosno sustava koji se nazivaju startrackeri za prepoznavanje zvjezdanih konstelacija te omogućuju izračunavanje vlastitog položaja u svemiru.

Ispitni uređaj koji se vidi na slici gore generira umjetni izvor svjetlosti nalik zvijezdi za testiranje optičkih performansi startrackera.

U sklopu sustava kontrole položaja i orbite za navođenje i navigaciju (AOCS) i laboratorija za usmjeravanje, sa sjedištem u ESA-inom tehničkom centru ESTEC u Nizozemskoj, ovaj ispitni uređaj kombinira dvoosni precizni rotirajući stol sa simulatorom jedne zvijezde, odnosno simulira svjetlost koja dolazi od zvijezde određenog sjaja i boje.

Svrha ovog uređaja je karakterizirati ili kalibrirati startracker u smislu izobličenja, kromatske aberacije i drugih optičkih varijabli.

GNC, AOCS i Pointing Lab rade na vrstama tehnologija povezanih sa sposobnošću svemirske letjelice da odredi svoju orijentaciju i lokaciju u svemiru. To je jedan od niza tehničkih laboratorija ESA-e koji se bave svim aspektima svemirskih letova.

Laboratoriji su prvenstveno usmjereni na potrebe ESA-e i europskih svemirskih misija, ali su također dostupni institucijama i tvrtkama država članica ESA-e za druge potrebe.

Vezani sadržaji
Ključne riječi ESA startracker
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->