Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.09.2020. 09:51

Project HSD 

VIDEO: Holografska pohrana za cloud

Microsoft predstavio novi tip holografske pohrane kroz projekt HSD.

VIDEO: Holografska pohrana za cloud

Istraživači i inženjeri Microsoft Researcha istražuju nove vrste pohrane koje će naslijediti flash pohranu i tvrde diskove te znatno povećati gustoću i kapacitete pohrane u cloudu.  

Na Ignite konferenciji predstavili su Project HSD, novi istraživački projekt koji se bavi istraživanjem mogućnosti korištenja holografske pohrane za potrebe clouda,

Mada je holografske pohrana poznata još od 1960-ih godina prošlog stoljeća, Microsoft vjeruje da je sada pravo vrijeme za nju, zahvaljujući raširenosti i unaprjeđenju kamera pametnih telefona.   

Holografska pohrana funkcionira na taj način da zapisuje i čita podatke s optičkog kristala. Obzirom da se radi o trodimenzionalnom mediju, to omogućuje pohranjivanje velikih količina raznovrsnih podataka unutar jednog kristala. Nakon toga, podaci se mogu izbrisati UV svjetlom i medij je moguće koristiti stalno iznova, kao što možete vidjeti u ovom videu.

U načelu, ovo je bolje rješenje od flash pohrane koja je ograničena mogućnostima zapisivanja i čitanja te znatno bolje od tvrdih diskova koji su podložni mehaničkim kvarovima.

Jedina loša stvar u tome je što holografska pohrana zahtijeva korištenje kompleksne optike kako bi postigla stvari poput podudaranja 1-na-1 piksela ka kameri koja čita takve podatke, no Microsoft Research kaže da se danas mogu koristiti komercijalne kamere visoke razlučivosti i moderne tehnike dubokog učenja kako bi se tu kompleksnost prebacilo u digitalnu domenu. "To nam omogućuje upotrebu jednostavnije, jeftinije optike, bez podudaranja piksela (pixel matchinga) i kompenzaciju nastalih optičkih izobličenja pristupačnim hardverom i softverom", navodi Microsoft Research.

Mada se zasad još radi samo o istraživačkom projektu, Microsoft vjeruje kako postoji veliki potencijal da holografska pohrana postane stvarnost, a to bi moglo biti važno u predstojećim godinama i desetljećima zbog eksponencijalnog rasta potreba za sve većom pohranom u cloudu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->