Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.11.2022. 11:01

Golfi 

VIDEO: Robot igra golf uz pomoć neuralne mreže

Robot gleda teren za golf Microsoft Kinect kamerom, a neuralna mreža upravlja njegovom palicom koja gađe rupe.

VIDEO: Robot igra golf uz pomoć neuralne mreže

Roboti koji mogu izbacivati loptice za golf nisu nova stvar, ali oni koji mogu doista igrati skraćeni meč predstavljaju kompleksni problem.

Istraživači s njemačkog Sveučilišta Paderborn razvili su robota po imenu Golfi, koji koristi AI, odnosno neuralnu mrežu kako bi otkrio kako postaviti "putter" palicu i koliko jako udariti lopticu da je ubaci u rupu s bilo kojeg mjesta na završnoj zelenoj površini, poznatijoj kao "green", koji su postavili u zatvorenom prostoru sveučilišta.

Robot snima "greeen" s Microsoft Kinect 3D kamerom i proračunava tisuće nasumičnih snimaka snimljenih s različitih pozicija. Uzima u obzir faktore poput otpora kotrljanja loptice na travnjaku, težine loptice i početne brzine.

Obuka Golfija na simuliranim udarcima u golfu traje pet minuta, u usporedbi s 30-40 sati koliko je tim ubacivao podatke iz udaraca iz stvarnog života u sustav.

Nakon što je Golfi shvatio koji udarac treba izvesti, odveze se do loptice i koristi osovinu zupčanika pogonjenu remenom s pričvršćenom palicom za izvođenje udarca. Istraživači navode da robot u trenutnoj fazi ne ubacuje loptu svaki put u rupu, već mu preciznosti iznosi između 60 i 70 posto, što je još uvijek bolja stopa točnosti od većine amaterskih igrača golfa, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Istraživači kažu da nisu namjeravali izgraditi robota koji bi se mogao natjecati s PGA Touru protiv profesionalaca, već se nadaju da bi se tehnike koje su upotrijebili na Golfiju mogle koristiti za druge primjene robotike.

"Možete to prenijeti i na druge probleme, gdje imate određeno znanje o sustavu i mogli biste modelirati njegove dijelove kako biste dobili neke podatke, ali ne možete modelirati sve", rekao je Niklas Fittkau, doktorand Sveučilišta Paderborn i jedan od vodećih autora znanstvenog rada o Golfiju koji možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Sveučilište Paderborn Golfi
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->