Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.05.2022. 12:48

Boeing 

VIDEO: Starliner pristao na ISS uz hrpu problema

Pristajanje bez posade važan je korak u procjeni je li Boeingova letjelica spremna za prijevoz astronauta u orbitu i na ISS.

VIDEO: Starliner pristao na ISS uz hrpu problema

Boeing je prije nekoliko godina dobio od NASA-e dozvolu (kao i Space X) za prijevoz astronauta i tereta na ISS, no 2019. godine njegova CST-100 Starliner kapsula bez posade nije uspjela pristati na ISS zbog greške u upravljačkom softveru koji je onemogućio paljenje potisnika. U kolovozu prošle godine tvrtka je odgodila ponovni pokušaj lansiranja zbog problema s ventilima koji otvaraju dovod goriva, pa je ono prebačeno na ovu godinu.

Najnoviji pokušaj lansiranja je prošao u savršenom redu, pa je United Launch Alliance Atlas V raketa povela Starliner kapsulu u svemir, a nakon 25 sati leta je uspješno pristala na ISS, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Mada je Orbital Flight Test-2 misija bila uspješna, let nije protekao bez problema, jer su ubrzo nakon lansiranja 2 od 12 glavnih potisnika otkazala, a pokvario se i kontrolni sustav za temperaturu. Nakon toga je kasnilo i pristajanje na ISS jer je tim na Zemlji sređivao rasvjetu i sustav komunikacija, a postojao je i problem s mehanizmom za pristajanje, pa ga je tim morao povući natrag prije nego što ga je ponovno izvukao i omogućio spajanje na Međunarodnu svemirsku postaju.

Starliner spojen na ISS

NASA će sada imati puno posla dok ne provjeri što se sve događalo u ovom letu, a Starliner će provesti 5 dana spojen na ISS prije nego se odvoji i krene nazad ka Zemlji. Ako slijetanje protekne u redu, trebao bi se spustiti u pustinju Novog Meksika. Za razliku od SpaceX-ovih Dragon letjelica koje se spuštaju u more, Staliner će se uz pomoć padobrana i zračnih jastuka spustiti na kopno.

Zasad još nije poznato kada bi u svemir mogao dovesti prve astronaute, ali je sigurno da to neće biti prije jeseni ove godine. NASA želi čim prije imati još jednog američkog prijevoznika robe i ljudi u svemir kako bi čim lakše prebrodila situaciju s otkazom koji je dala Ruskom Roscosmosu

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA ISS Boeing Starliner
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->