Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.07.2020. 09:58

University of Washington 

VIDEO: Stavite GoPro na svojeg kućnog žohara

Znanstvenici opremaju bube minijaturnim kamerama koje bežično prenose sliku na pametni telefon.

VIDEO: Stavite GoPro na svojeg kućnog žohara

Znanstvenici Sveučilišta u Washingtonu razvili su sićušnu kameru koja se može pričvrstiti na leđa insekata i streamati bežično sliku na pametni telefon u 1 do 5 sličica u sekundi.

Pored toga, kamera se nalazi na postolju s mehaničkom rukom kojim se aplikacijom telefona može upravljati, što omogućuje pokretanje u 60 stupnjeva i snimanje panoramske slike.

Cijeli sustav težak je samo 250 miligrama, što je jedna desetina težine igraće karte, a kameru su testirali na bubi pod nazivom Pinacate koja pripada redu kornjaša i pomalo nas podsjeća na nešto između žohara i jelenka, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kamera je razvijena s idejom da omogući biolozima uvid u ponašanje kukaca, ali i za potrebe sićušnih robota-insekata koji bi se u budućnosti mogli koristiti za razne potrebe, od potrage i spašavanja, pa sve do nadzora i špijunaže.

Znanstvenici kažu da će buduće inačice kamere raditi bez baterija, odnosno napajati će se svjetlom putem minijaturnih solarnih kolektora.

Također ističu da eksperimenti nisu utjecali na zdravlje buba, jer su nakon završetka testa živjele još najmanje godinu dana.

NAŠ HOW-TO PRIJEDLOG: Ako vam se u kući pojavi žohar, nemojte ga zgaziti. Opremite ga kamerom da vam može pokazati gdje se nalazi gnijezdo pa ćete se riješiti čitave populacije jednom zauvijek.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->