Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.03.2023. 10:05

Terran-1 

VIDEO: U svemir lansirana prva 3D printana raketa

Mada raketa nije uspjela ući u orbitu Zemlje, ovo je veliki uspjeh za privatnu američku svemirsku tvrtku.

VIDEO: U svemir lansirana prva 3D printana raketa

Američka svemirska tvrtka Relativity Space sa sjedištem u Long Beachu u Kaliforniji, uspješno je lansirala svoju Terran-1 raketu koja je u 85 posto izrađena 3D printanjem.

Raketa je poletjela s uzletišta Launch Complex 16 u Cape Canaveral Space Force Stationu na Floridi, a iako je lansiranje bilo uspješno te je dosegla visinu od 129 km, drugi stadij se nije upalio pa je nisu mogli postaviti u orbitu te je pala u Atlantski ocean, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Bez obzira na to, ovo je veliki uspjeh za kompaniju Relativity Space, koja je dokazala da se rakete izrađene tehnologijom 3D printanja mogu koristiti za lansiranja u svemir, što je bio i glavni cilj lansiranja ovog prototipa.

Čak 85 posto svih dijelova rakete izrađeno je 3D printanjem, uključujući motore koji su sastavljeni od 100 printanih dijelova, a Relativity Space planira da čak 95% budućih raketa bude izrađeno tehnikom 3D ispisa.

U ovoj misiji raketa nije nosila nikakav koristan teret, no u planu je da omogući komercijalna lansiranja tereta mase do 1.250 kg u nižu orbitu Zemlje te 900 kg u Sunčevo-sinkronu orbitu po cijeni od 12 milijuna dolara.   

Vezani sadržaji
Ključne riječi Relativity Space Terran-1
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->