Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.02.2021. 12:13

NASA 

VIDEO: Uspješno smo sletjeli na Mars

Rover nosi prvi Marsov dron, laboratorij za otkrivanje života i ljude u digitalnom obliku.

VIDEO: Uspješno smo sletjeli na Mars

Američka svemirska agencija NASA uspješno je izvela slijetanje Perseverance rovera na Mars, čija će glavna misija biti potraga za bivšim ili postojećim životom.

Nakon što je prešao 480 milijuna kilometara i ušao u atmosferu Marsa, rover je uz pomoć padobrana i leteće dizalice mekano sletio u krater Jezero, nakon čega su u NASA-inom komandnom centru odjeknuli uzvici oduševljenja i glasnog pljeska, a ubrzo potom su stigle i prve fotke površine.

Mars_Perseverance 3

Ukoliko niste pratili prijenos slijetanja, čitavu snimku možete pogledati u ovom videu.

Za razliku od prijašnjih Marsovih rovera, ova robotska misija vrijedna 2,7 milijarde dolara, na crveni je planet dovela sofisticirani set znanstvenih alata koji omogućuju napredne mogućnosti potrage za životom, ali i uređaj MOXIE koji će iz tanke atmosfere Marsa nastojati proizvoditi kisik i potencijalno gorivo, što će biti još jedan važan eksperiment koji će utjecati na sve buduće planove dolaska čovjeka na Mars.

PIA21635-br2

Pored svega toga Perseverance je na Mars doveo i prvu letjelicu, električni dron Ingenuity s dvije elise, mase od 1,8 kg čije će se baterije nadopunjavati sunčevom energijom. Jedini njegov instrument će biti kamera koja će mu služiti za navigaciju i pronalaženje potencijalnih zanimljivih meta za istraživanja roverom.

Što se tiče energije za pokretanje samog rovera, nju će omogućivati plutonijski generator koji će puniti njegove baterije.

Čitavu tiskovnu konferenciju koju je NASA održala nakon slijetanja rovera možete pogledati u ovom videu.

Mada rover ima i ulogu prikupljanja uzoraka koji će se slati na Zemlju, na njihov povratak ćemo morati pričekati još poneku godinu, jer zasad još nije isplanirana niti jedna konkretna misija s tim ciljem.

Na kraju još možemo ponosno reći da smo s roverom na Mars stigli i mi, jer rover na sebi nosi i čip na kojem su u digitalnom obliku zapisana imena svih "Marsovaca" koji su se prijavili za let, pa možemo reći da smo i mi započeli digitalnu kolonizaciju Marsa. 



Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam






   

*/-->