Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Znanstvenice Ruđera osvojile državne nagrade za znanost
Članak
Objavljeno: 17.11.2023. 13:09

IRB 

Znanstvenice Ruđera osvojile državne nagrade za znanost

Znanstvenice su nagrade osvojile za područja biotehničkih znanosti, anorganske kemije, Bioprospectinga mora, biomedicine i zdravstva.

Znanstvenice Ruđera osvojile državne nagrade za znanost

Odbor za podjelu Državnih nagrada za znanost, na nedavno održanoj sjednici, donio je odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2022. godinu. Među nagrađenima su i tri iznimne znanstvenice s IRB-a, dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac, dr. sc. Jasminka Popović i dr. sc. Marcela Konjevod.

Ove nagrade svjedoče o posvećenosti i izvrsnosti hrvatskih znanstvenica, koje svojim radom ne samo da doprinose znanstvenoj zajednici, već i inspiriraju nove generacije znanstvenika, te svojim istraživanjima doprinose boljem razumijevanju i poboljšanju svijeta oko nas.

Državna nagrada za životno djelo

Dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju, dobitnica je Nagrade za životno djelo u području biotehničkih znanosti.

Dr. Čož-Rakovac svojim je dugogodišnjim radom u akademskoj zajednici dala izniman doprinos razvoju znanosti te postala primjer znanstvene izvrsnosti, liderstva u stvaranju temelja novom načinu interdisciplinarnog razmišljanja (Bioprospecting istraživanja) i okupljanja šire znanstvene zajednice.

Njezina znanstvena aktivnost prepoznata je u svjetskim razmjerima. U znanstvenim bazama WoS i CC indeksiran joj je 91 rad (citirani 1226 puta), a u bazi SCOPUS indeksirano je 95 radova (citiranih 1333 puta). Uz dvije knjige i jedno poglavlje u knjizi objavila je i 90 ostalih radova uz iznadprosječno visok IF, H-indeks joj je 20. Uz niz dobivenih priznanja ističu se Godišnja državna nagrada za znanost 2018. godine, te dvije godišnje nagrade Instituta Ruđer Bošković za znanstvenu izvrsnost u različitim kategorijama.

Voditeljica je multi/interdisciplinarnoga Znanstvenog centra izvrsnosti za Bioprospecting mora - BioProCro (2015. - 2025.) i pripadajućeg projekta ''Bioprospecting Jadranskog mora''. U sklopu tog projekta objedinila je fragmentirane biotehnološke znanstvene zajednice Hrvatske te je u njega uključeno 65 stručnjaka iz Instituta Ruđer Bošković i četiri sveučilišta (Zagreb, Osijek, Rijeka, Split). Povrh toga, na projektu se zaposlilo 22 mladih stručnjaka. Ukupno je vodila i sudjelovala u 20 međunarodnih i 40 domaćih projekata.

Godišnja nagrada za znanost u području prirodnih znanosti

Dr. sc. Jasminka Popović, znanstvena savjetnica, dobitnica je Godišnje nagrade za znanost u području prirodnih znanosti, polje kemija, grana anorganska kemija.

Znanstveni interes dr. sc. Popović fokusiran je na strukturna i mikrostrukturna istraživanja funkcionalnih anorganskih i hibridnih organsko-anorganskih nanomaterijala za pohranu i pretvorbu energije. Posljednjih godina posebnu pažnju posvetila je razvoju 2D i kvazi 2D perovskitnih materijala, čije specifične elektronske strukture omogućuju jednostavno ugađanje ciljanih optičkih svojstava i veću stabilnost.

U 2022. godini dr. sc. Popović objavila je, u suradnji s laboratorijima u Hong-Kongu i Shenzenu (Kina), četiri znanstvena rada koji čine cjelinu. Koristeći komplementarne i interdisciplinarne metode i tehnike, u radovima su predstavljeni rezultati sustavnog istraživanja korelacija između specifičnih strukturnih, elektronskih i optičkih svojstva novih niskodimenzionalnih perovskitnih materijala.

Godišnja nagrada za znanstvene novake u području biomedicine i zdravstva

Dr. sc. Marcela Konjevod dobitnica je Godišnje nagrade za znanstvene novake u području biomedicine i zdravstva, polje temeljne medicinske znanosti, grana neuroznanost, zbog visoke znanstvene produktivnosti.

Tijekom 2022. godine objavila je osam znanstvenih radova u visoko-indeksiranim znanstvenim časopisima. U objavljenim radovima dr. Konjevod  je značajno pridonijela otkrivanju potencijalnih genetičkih, biokemijskih i metabolomskih biomarkera u krvi/plazmi za različite poremećaje, uključujući posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), Parkinsonovu bolest te brojne druge mentalne poremećaje i ovisnosti.

Vezani sadržaji
Ključne riječi IRB
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->