Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.01.2022. 13:03

University of Birmingham 

Znanstvenici napravili zdravu plastiku od šećera

Tim je proizveo novi oblik plastike s koristeći materijale dobivene od šećera kao početnu točku.

Znanstvenici napravili zdravu plastiku od šećera

Znanstvenici Sveučilišta Birmingham u Velikoj Britaniji i Sveučilišta Duke u SAD-u, u potrazi za održivijom plastikom okrenuli su se šećernim alkoholima. Ovi organski spojevi imaju sličnu kemijsku strukturu kao i šećeri iz kojih su dobiveni, za koje su znanstvenici otkrili da mogu donijeti neke jedinstvene prednosti u proizvodnji plastike.

Dva spoja o kojima je riječ su izoidid i izomanid, koji oba sadrže krute prstenove atoma koje su znanstvenici mogli upotrijebiti kao građevne blokove za novu obitelj polimera.

Polimer na bazi izoidida imao je krutost i savitljivost poput tipične plastike, te čvrstoću usporedivu s visokokvalitetnom inženjerskom plastikom.

S druge strane, polimer napravljen od izomanida imao je sličnu snagu i žilavost, ali s visokim stupnjem elastičnosti koji mu je omogućio da povrati svoj oblik nakon deformacije. Karakteristike oba materijala su se  zadržale nakon što su podvrgnuti uobičajenim metodama recikliranja koje uključuju pulverizaciju (mljevenje u prah) i termičku obradu.

Tim je koristio računalno modeliranje s ciljem da ustanovi kako im jedinstveni prostorni raspored atoma unutar spojeva daje različita svojstva, što je disciplina poznata kao stereokemija, grana kemije koja se bavi proučavanjem prostorne organizacije molekula odnosno njihove trodimenzijske strukture.

ja1c10278_0006

Kao sljedeći korak, znanstvenici su stvorili plastiku koristeći oba građevna bloka, što im je omogućilo podešavanje mehaničkih svojstava i stope degradacije, neovisno jedan o drugom. To povećava izglede za stvaranje održive plastike sa željenim stopama razgradnje, bez utjecaja na njihove mehaničke performanse.

"Naši nalazi doista pokazuju kako se stereokemija može koristiti za dizajn održivih materijala s mehaničkim svojstvima bez presedana", rekao je profesor Sveučilišta Duke dr. Matthew Becker.

Znanstvenici su za svoje otkriće podnijeli patentni zahtjev i traže industrijske partnere koji će im pomoći u komercijalizaciji nove plastike.

Čitav znanstveni rad objavljen u časopisu ACS Publications možete pronaći na ovoj poveznici.

Nije nam poznato hoće li nove plastične vrećice biti slatke i jestive.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->