Nalazite se
  • Zdravlje
  • Eksperiment koji bi trebao udvostručiti životni vijek
Članak
Objavljeno: 12.01.2023. 10:33

LEV Foundation 

Eksperiment koji bi trebao udvostručiti životni vijek

Novopokrenuta zaklada koristiti će kombinaciju terapija raznim metodama kako bi radikalno produžila život miševima, a poslije i ljudima.

Eksperiment koji bi trebao udvostručiti životni vijek

Kontroverzni zagovornik anti-aginga dr. Aubrey de Gray pokrenuo je novu Longevity Escape Velocity zakladu (LEVF) i započinje svoj prvi eksperiment, koristeći kombinaciju terapija u nastojanju da radikalno produži život srednjovječnim miševima.

Dr. Aubrey de Gray je biomedicinski gerontolog koji je diplomirao računarstvo i doktorirao biologiju na Sveučilištu Cambridge te je autor knjiga The Mitochondrial Free Radical Theory of Aging (1999.), Ending Aging (2007.) i velikog broja znanstvenih radova. Učinio je mnogo za promicanje ideje da su starenje i smrt rješivi problemi jer se šteta koju tijekom vremena uzrokuju metabolički procesi može poništiti pa već postoji šansa da je prvi čovjek star tisuću godina već rođen.

Aubrey

Kao osnivač zaklade Methuselah i zaklade SENS, uvjerio je brojne milijardere da im istraživanja protiv starenja mogu dati jedine stvari koje im nedostaju, vrijeme i mladost, te je prikupio stotine milijuna dolara za ciljana istraživanja.

Kroz desetljeća strpljivih i vječno optimističnih medijskih istupa pokušao je privući javnost ideji da se starenje i smrt trebaju promatrati samo kao niz problema koji su u procesu rješavanja.

Kako bi ulagači mogli vidjeti de Gray i ekipa stoje u borbi protiv starenja, LEVF upravo pokreće prvi veliki i dugo očekivani projekt Robust Mouse Rejuvenation (RMR).

Ovo je zamišljeno kao kontinuirani istraživački program s ciljem povećanja srednjeg i maksimalnog životnog vijeka miševa za najmanje 12 mjeseci s različitim kombiniranim terapijama započetim kasno u životu.

Za prvu studiju odabrane su četiri terapije: rapamicin, senolitik, transplantacija hematopoetskih matičnih stanica (HSCT) i ekspresija telomeraze.

Rapamicin je imunosupresivni lijek koji se koristi za sprječavanje odbacivanja organa, ali za koji se također pokazalo da suzbija crijevne biomarkere povezane sa starenjem kod miševa, smanjuje kognitivni pad povezan sa starenjem i produljuje životni vijek.

Drugi je novorazvijeni oblik navitoclaxa, lijeka za koji se zna da cilja i uklanja stare "zombi" stanice u mišjem mozgu – stanice koje su se prestale dijeliti, ali odbijaju umrijeti. Ove zombi stanice ključna su meta za istraživače dugovječnosti i demencije. Nova konjugirana formulacija, kaže de Grey, trebala bi pomoći u preciznijem ciljanju senolitičkih učinaka navitoklaksa.

dna

Treći je mTERT ili reverzna transkriptaza mišje telomeraze. Ovo je genska terapija koja cilja na telomere DNK na krajevima svakog kraka kromosoma. Svaki puta kada se naše stanice dijele gubimo malo telomera, a na kraju, nakon otprilike 50 podjela, stanice se jednostavno prestanu dijeliti. LEV će isprobati intranazalnu metodu dostave pomoću citomegalovirusa kako bi lijek ušao u tijelo. U malom ispitivanju objavljenom u PNAS-u prošlog svibnja, utvrđeno je da mTERT produljuje srednji životni vijek miševa za impresivnih 41,4%.

I konačno, tu je transplantacija hematopoetskih matičnih stanica (HSCT), isporuka matičnih stanica u srž koja proizvodi krv i imunološke stanice. Ovo se koristilo kao tretman za razne vrste raka, kao i kao sredstvo za ponovno pokretanje imunološkog sustava i liječenje Crohnove bolesti, te kao izuzetno učinkovit lijek za HIV.

Terapije će se primijeniti u različitim kombinacijama na skupini miševa srednje dobi (18 mjeseci). Ovi miševi obično mogu očekivati ​​da će živjeti prosječno 30 mjeseci, tako da se očekuje da će njihov preostali životni vijek biti oko 12 mjeseci. LEV tim se nada da će povećati prosječni životni vijek ovih miševa za najmanje 12 mjeseci.

De Gray kaže da tim LEV-a neće čekati rezultate prvog eksperimenta s tisuću miševa prije nego što krene na sljedeći, već će sva četiri pokrenuti istovremeno.

Sveukupni cilj projekta je identificirati terapije dugovječnosti koje će jednog dana djelovati i kod ljudi.

Mislite li da ste vi jedna od onih osoba koje će doživjeti tisuću godina?

Vezani sadržaji
Ključne riječi LEVF Aubrey de Gray
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->