Nalazite se
  • Zdravlje
  • Kućni test otkriva gingivitis bez posjete zubaru
Članak
Objavljeno: 09.09.2023. 14:46

University of Cincinnati 

Kućni test otkriva gingivitis bez posjete zubaru

Znanstvenici su razvili jednokratni test koji otkriva toksine koje proizvodi bakterija Porphyromonas gingivalis.

Kućni test otkriva gingivitis bez posjete zubaru

Osim što gingivitis može dovesti do gubitka zuba, bakterije odgovorne za bolesti desni također mogu ući u krvotok i uzrokovati bolesti srca, moždani udar ili druge bolesti. Zato je rano otkrivanje gingivitisa važno, a uskoro bi se na tržištu mogao pojaviti novi pribor za kućno testiranje.

Postavku za analizu uzorka sline izradili su profesor Andrew Steckl sa Sveučilišta Cincinnati i viši znanstveni suradnik Daewoo Han, radeći sa znanstvenikom iz Proctor & Gamblea Sancai Xieom i opisali svoje rezultate u radu objavljenom u časopisu  Sensors and Diagnostics Kraljevskog kemijskog društva .

Test koristi kemijski reagens koji reagira na specifične endotoksine koji su prisutni u stjenkama stanica bakterije Porphyromonas gingivalis.

steckl-gingivitis

Izrada reagensa za to isprva se pokazala izazovnom, budući da slina sadrži niz tvari koje mogu otežati otkrivanje bilo kojeg biomarkera. Protein koji se pojavljuje u prirodi pod nazivom amilaza pokazao se posebno problematičnim u tom smislu, sve dok znanstvenici nisu otkrili da se njegov učinak može poništiti prethodnom obradom uzorka sline krumpirovim škrobom.

Sam komplet dolazi u istom obliku kao kitovi za testiranje na Covid-19 koje je većina nas koristila, a sadrži pločicu za uzorak sline zajedno s papirnatom testnom trakom na kojoj će se pojaviti jedna ili dvije crtice za označavanje rezultata, koje će vam otkriti jeste li pozitivni ili negativni na gingivitis.

Zasad još nije poznato kada bi se ovaj test mogao komercijalizirati i naći u prodaji.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->