Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.03.2023. 14:54

SRCE DEI 2023 

Traje SRCE DEI 2023 konferencija

SRCE DEI 2023 je ujedno završna konferencija projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak.

Traje SRCE DEI 2023 konferencija

U razdoblju od 28.03. do 30.03.2023 godine u prostorima Mozaik Event Centra i Sveučilišnog računskog centra održava se sada već tradicionalna konferencija pod nazivom SRCE DEI 2023. Tijekom ova tri dana putem većeg broja radionica i predavanja sudionici će moći saznati brojne novosti i razmijeniti mišljenja i iskustva iz dosadašnjeg korištenja usluga Srca te unaprijediti svoje digitalne kompetencije.

Ovogodišnja konferencija je ujedno organizirana kao završna konferencija projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak. Zato je prvi dan konferencije završen sa svečanosti puštanja u rad nacionalne e-infrastrukture HR-ZOO i predstavljanjem najjačeg superračunala u Hrvatskoj pod nazivom „Supek“.

supek1

Navedeno računalo razvijeno je korištenjem HPE Cray tehnologije te sadrži ukupno 8384 procesorske jezgre i 81 grafičkim procesora te 32 TB radne memorije, što u konačnici daje snagu od 1,25 PFLOPS-a. Računalo je fizički smješteno u prostor novoizgrađenog podatkovnog centra na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj Sveučilišta u Zagrebu.

supek2

Osim računala Supek predstavljeni su i resurs za za napredno računanje u oblaku pod nazivom „Vrančić“, te usluga „Virtualni podatkovni centri“ koja nudi mogućnosti tradicionalnog podatkovnog centra, ali pritom koristi virtualne resurse umjesto fizičkih resursa. Na taj način različite ustanove mogu koristiti dodatne infrastrukturne resurse bez potrebe za kupovinom, konfiguriranjem i održavanjem vlastitih fizičkih uređaja.

Slika2

Svečanosti su prisustvovali brojni uzvanici iz akademske i znanstvene zajednice, javne uprave i gospodarstva. Kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića okupljenima se prigodnim govorom obratio ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, koji je ovaj događaj istaknuo kao primjer uspješnih projekata u razvoju znanstvene infrastrukture.

Prvog dana konferencije održane su i brojne radionice koje pokrivaju različita područja djelovanja Srca. Na primjer, „Računalno kemijski alati na infrastrukturi za napredno računanje“, „Kako izraditi aktivnost Lekcija u sustavu Moodle“, „GitLab od planiranja do produkcije“, „Napredno računanje u HR-ZOO-u“, „CroRIS za znanstvenike“, „Deep reinforcement learning in chemistry“ i ostale.

Drugi dan konferencije započeo je svečanim otvaranjem, a onda nastavljen pozvanim predavanjem „Data Edge-to-Cloud : Key Disruptions from AI“. Predavanje je održao Eng Lim Goh (Hewlett Packard Enterprise), a u njemu su predstavljeni mogući ključni poremećaji koji utječu na korištenje danas sveprisutne AI tehnologije.

Tijekom drugog i trećeg dana konferencije održat će se niz radnih panela koja će pokriti nekoliko različitih područja iz djelatnosti SRCE-a:

  • ULOGA NAPREDNOG RAČUNANJA U RAZVOJU ZNANOSTI I GOSPODARSTVA
  • KATALOG USLUGA HR-ZOO
  • MIKROKVALIFIKACIJE U VISOKOM OBRAZOVANJU
  • ZNANSTVENO IZDAVAŠTVO I HRČAK
  • PROJEKT E-SVEUČILIŠTA
  • KVANTNE KOMUNIKACIJE
  • CRORIS I ZNANSTVENO I TEHNOLOGIJSKO PREDVIĐANJE
  • INFORMACIJSKA PODRŠKA MOBILNOSTI U EUROPI
  • DIGITALNA PRISTUPAČNOST ZA BOLJE ISKUSTVO UČENJA
  • ISKORACI U ADMINISTRACIJI STUDENATA

U okviru konferencije održat će se i posebni tripartitni sastanak predstavnika Udruženja EOSC, predstavnika Europske komisije te nacionalnih predstavnika u upravnom odboru EOSC-a s ciljem uspostave nacionalne koordinacije provedbe politike EOSC-a i razvoja Europskog istraživačkog prostora.

Cilj tripartitnih sastanaka je okupiti ključne dionike svih tri strana (nacionalni financijeri i kreatori politike, EK i zajednica), kako bi se bavili nacionalnim/regionalnim prioritetima, specifičnim potrebama i konkretnim akcijama za implementaciju EOSC-a.
Važan dio programa tripartitnog sastanka predstavljat će prezentacija napretka uspostave Hrvatskog oblaka za otvorenu znanost – HR-OOZ, te rada Inicijative za HR-OOZ.

Kao dodatni sadržaji konferencije uključena su i sponzorska predavanja (STORM i HP), te veći broj poster prezentacija.

Vezani sadržaji
Ključne riječi SRCE DEI 2023
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->