Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.04.2019. 10:23

HEP 

VIDEO: 750 milijuna kn za hrvatske sunčane elektrane

Prve četiri nove sunčane elektrane, Kaštelir, Cres, Vis i Vrlika Jug, imati će kapacitet od 11,6 MW.

VIDEO: 750 milijuna kn za hrvatske sunčane elektrane

HEP je na predstavljanju projekta Sunčane elektrane – Energija prirode objavio kako će do 2023. godine investirati 750 milijuna kuna u sunčeve elektrane, koje će hrvatskom energetskom sustavu osigurati godišnje oko 20 MW energije, dok je do 2030. godine planirana realizacija projekata sunčanih elektrana ukupne snage od 350 MW.   

Prve sunčane elektrane u ovom velikom investicijskom ciklusu biti će Kaštelir, Cres, Vis i Vrlika Jug, ukupne snage 11,6 MW i vrijednosti 80 milijuna kuna, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Tijekom ovog mjeseca počet će izgradnja Sunčane elektrane Vis, projekta kojega je u prosincu prošle godine HEP preuzeo od tvrtke Končar OIE, a u drugoj polovici 2019. HEP Proizvodnja će izgraditi Sunčanu elektranu Vrlika Jug. Također su predstavljeni i projekti integriranih sunčanih elektrana na zgradama u vlasništvu HEP-a, ukupne snage 2,1 MW i vrijednosti 13 milijuna kuna.

HEP ističe kako će elektrane Vrlika Jug, Cres i Vis proizvoditi električnu energiju bez ugovora s HROTE-om (Hrvatski operator tržišta energije) o otkupu po poticajnoj cijeni. Sunčane elektrane na Cresu i Visu doprinijet će jačanju infrastrukture u funkciji razvoja turizma, jer će električnu energiju najviše proizvoditi onda kad je najpotrebnija, u razdobljima povećane potrošnje tijekom turističke sezone. Sva četiri projekta elektrana nastala su u suradnji HEP-a s partnerima – jedinicama lokalne i regionalne samouprave i tvrtkama.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->