Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.04.2019. 12:19

5G 

Apple i Qualcomm se pomirili zbog 5G modema

Nakon pomirbe Applea i Qualcomma, Intel se povlači iz razvoja 5G modema za telefone.   

Apple i Qualcomm se pomirili zbog 5G modema

Kada to nitko nije očekivao, Apple i Qualcomm su postigli sporazum u vezi patenata oko kojih su se žestoko sporili u posljednjih par godina. Prema tom sporazumu postigli su nagodbu o globalnom dijeljenju patenata na 6 godina i višegodišnji ugovor o čipovima, čime se Qualcomm vraća u poziciju glavnog Appleovog dobavljača.

Sporazum ne znači da će se Apple izvući iz ovog slučaja besplatno, jer je pristao platiti zasad nepoznati iznos zelenih novčanica Qualcommu, koji je vjerojatno puno manji od 7 milijardi dolara koliko je Qualcomm potraživao. 

Vrlo je vjerojatno da je Apple pristao na relativno skupu nagodbu s Qualcommom zbog toga jer Intel koji mu je donedavno predstavljao glavnog dobavljača, nije u mogućnosti na vrijeme isporučiti 5G modem za iPhoneove kako bi se ugrađivao u liniju telefona za 2020. godinu. Stoga je Qualcomm ovom nagodbom trenutno vraćen u igru, obzirom da on svoje 5G modeme već ima gotove "na lageru".

Odmah nakon objave o nagodbi između Applea i Qualcomma oglasio se Intel s izjavom da odustaje od izrade 5G čipova za mobilne telefone, no nastavit će s razvojem 4G i 5G modema za PC računala i IoT uređaje. Obzirom na brzinu kojom je Intel reagirao na pomirbu Applea i Qualcomma rekli bismo da je jedva čekao da se izvuče iz 5G mobilnog biznisa, jer je u velikom zaostatku za drugim proizvođačima 5G čipova, pa ne bi nikako mogao isporučiti modeme Appleu prije 2021. godine.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam