Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Hakirali POS printere da ispisuju političke pamflete
Članak
Objavljeno: 03.12.2021. 15:40

Hakiranje 

Hakirali POS printere da ispisuju političke pamflete

Hakeri su iskoristili ranjivost u pisačima za ispis računa s otvorenim TCP 9100 portom.

Hakirali POS printere da ispisuju političke pamflete

Otkriven je jedan zanimljivi napad na pisače za ispis računa (POS pisače), koje su nepoznati hakeri iskoristili za ispis političkih poruka i pamfleta.

U postu koji je jedan korisnik objavio na Redditu vidi se ispis računa na kojem se nalazi poruka o izrabljivanju radnika McDonald'sa u SAD-u: "Jeste li potplaćeni? Kako Mcdonald's u Danskoj može plaćati svoje radnike 22 dolara po satu i svejedno prodavati BicMac jeftinije nego u Americi".

Slični ispisi hakiranih računa potom su se počeli pojavljivati posvuda na internetu i društvenim mrežama, a mnogi ljudi su mislili da se radi o šali, no to je demantirao Andrew Morris, osnivač tvrtke za računalnu sigurnost GreyNoise, koji je Motherboardu izjavio da je njegova tvrtka primijetila stvarni mrežni promet koji je išao na nezaštićene POS printere.

Prema istraživačima, hakirani su printeri za ispis računa koji su imali otvoreni TCP 9100 port, što je hakerima omogućilo da im preko interneta šalju svoje poruke na ispis.

Dalje istraživanje je otkrilo da su hakeri koji stoje iza tog napada koristili 25 odvojenih servera, tako da blokiranje jedne IP adrese neće zaustaviti napade.

Printeri i mnogi drugi uređaji spojeni na internet mogu biti izrazito nesigurni. Još 2018. godine nepoznati haker je na 50.000 printera poslao poruku u kojoj je tražio ljude da se pretplate na YouTube kanal PewDiePie, a sada su izgleda na red došli pisači za račune.

Drugi puta kada u kafiću dobijete račun provjerite da na njemu doista piše dvije kave i jedna mineralna voda a ne recimo nekakva poruka protiv cijepljenja.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Hakiranje računi POS printeri
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->