Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.06.2024. 11:56

WikiLeaks 

Julian Assange pušten iz zatvora nakon nagodbe

Osnivač WikiLeaksa se nagodio s američkom vladom, priznao krivnju za špijunažu ali neće u zatvoru provesti niti dana.

Julian Assange pušten iz zatvora nakon nagodbe

Julian Assange u zrakoplovu koji ga prevozi u Australiju. Photo: WikiLeaks @ X

Julian Assange je slobodan! Osnivač WikiLeaksa pušten je iz zatvora i pristao je priznati krivnju za kršenje Zakona o špijunaži. Prema pismu Ministarstva pravosuđa SAD-a do kojeg je došao The Washington Post, Assange se izjašnjava krivim za "zavjeru za nezakonito dobivanje i širenje povjerljivih informacija koje se odnose na nacionalnu obranu Sjedinjenih Država" te je napustio zatvor Belmarsh  u kojem je proveo 1901 dan. 

Visoki sud u Londonu odobrio mu je jamčevinu i pušten je u zračnu luku Stansted, gdje se ukrcao na zrakoplov, napustio Ujedinjeno Kraljevstvo i odletio u Australiju, zemlju čiji je državljanin, gdje će se susresti sa suprugom Stellom Assange i svojom djecom koja su oca poznavala samo iza rešetaka.

WikiLeaks u svojoj objavi na X mreži kaže da je ovo rezultat globalne kampanje koja je obuhvatila borce za slobodu tiska, zakonodavce i vođe iz cijelog političkog spektra, sve do Ujedinjenih naroda.

"To je stvorilo prostor za dugo razdoblje pregovora s američkim Ministarstvom pravosuđa, što je dovelo do dogovora koji još nije formalno finaliziran. Više informacija dostavit ćemo u najkraćem mogućem roku. WikiLeaks je objavio revolucionarne priče o korupciji vlade i kršenju ljudskih prava, pozivajući moćnike na odgovornost za svoje postupke. Kao glavni urednik, Julian je teško platio za ova načela i pravo ljudi da to znaju. Dok se vraća u Australiju, zahvaljujemo svima koji su bili uz nas, borili se za nas i ostali do kraja predani u borbi za njegovu slobodu. Julianova sloboda je naša sloboda", navodi WikiLeaks.

Assange je bio glavni urednik WikiLeaksa kada je web stranica objavila povjerljive američke informacije o ratovima u Afganistanu i Iraku, do kojih je došla zviždačica i bivša obavještajna časnica Chelsea Manning. Godine 2010. Švedska je izdala nalog za uhićenje Assangea zbog optužbi za seksualno zlostavljanje dviju žena. Švedske vlasti odustale su od istrage o optužbama za silovanje 2017. 

Assange je zatražio azil u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu i tamo je živio sedam godina dok nije deložiran, a londonska policijska služba ga je potom uhitila u ime SAD-a prema nalogu za izručenje.

Prema procurjelim informacijama koje još nisu potvrđene, SAD će Assangeu izreći zatvorsku kaznu koja će biti manja od vremena provedenog u britanskom zatvoru, što znači da neće morati provesti ni dana u američkom zatvoru.

Mada se ovo pravno gledano ne može proglasiti potpunom pobjedom za slobodu medija jer je Assange sjedio u zatvoru i priznao krivnju, svima nam je drago da je čovjek napokon postao slobodan čovjek pa se ovo ipak može nazvati malom pobjedom za novinarsku struku.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Julian Assange
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->