Nalazite se
  • Pop Tech
  • Eksperimentalno bežično napajanje 5G stanice
Članak
Objavljeno: 05.10.2021. 16:19

Bežična energija 

Eksperimentalno bežično napajanje 5G stanice

PowerLight Technologies i Ericsson demonstrirali dokaz koncepta sustava za bežični prijenos energije.

Eksperimentalno bežično napajanje 5G stanice

Bežični prijenos električne energije jedna je od stvari koje su u posljednjem desetljeću ostvarile veliki napredak, no još uvijek se nalazi prilično daleko od vizije Nikole Tesle koji je još krajem 19. stoljeća zamislio svijet bez žica.

U najnovijem dokazu koncepta, PowerLight Technologies i Ericsson su demonstrirali tehnologiju pod nazivom "optical beaming" koja koristi laser za prijenos energije na 5G baznu stanicu.

Eksperimentalni sustav se sastoji od dvije glavne komponente, predajnika i prijamnika koji mogu biti međusobno udaljeni više stotina ili čak tisuća metara.

Bežično napajanje 3

Sustav ne šalje energiju direktno kao Teslin transformator, već se umjesto toga predajnik koristi za stvaranje jake svjetlosne zrake koju šalje prema prijamniku koji je hvata pomoću specijalne fotonaponske mreže. To pak pretvara dolazne fotone natrag u električnu energiju, za napajanje bilo kojeg uređaja na koji je spojen.

Mada djeluje opasno da se zraka svjetlosti visokog intenziteta šalje kroz zrak, PowerLight Technologies je poduzeo neke sigurnosne mjere. Sam snop okružen je širim "cilindrom" senzora koji detektiraju kad se nešto približi i isključuje snop unutar milisekunde. To je toliko brzo da kratki prekidi poput preleta ptica ne bi utjecali na sustav, a na kraju prijemnika postoji rezervna baterija koja pokriva sve potencijalne dugotrajne smetnje.

Bežično napajanje 2

PowerLight je u ovom slučaju koristio svoju tehnologiju za napajanje jedne Ericssonove bazne 5G stanice koja nije bila spojena na bilo kakav drugi izvor energije. Sustav je dostavio 480 vata na udaljenost od 300 metara, no PowerLight kaže da tehnologija već sada ima mogućnost da 1.000 vata šalje na udaljenosti veće od 1 kilometra, s puno mogućnosti daljeg povećanja udaljenosti u budućim testovima.

Bežično napajanje 5G baznih stanica moglo bi im pružiti mobilnost, što znači da bi se prema potrebi mogle postavljati na privremene lokacije poput festivala i evenata, ili tijekom katastrofa kada je druga električna infrastruktura oštećena.

Pored toga tehnologija bi se mogla koristiti za brojne druge stvari poput punjenja električnih vozila, pa čak i za buduće svemirske misije.

Depositphotos_4958998_S

PowerLight  smatra da će bežični prijenos energije postati dijelom električne mreže u idućim desetljećima.

Na Ericssonovoj web stranici s medijskim priopćenjem pronaći ćete odličan video u kojem objašnjavaju detalje ove tehnologije.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->