Nalazite se
  • Pop Tech
  • Pilot u nadzvučnom X-59 zrakoplovu nema prednji prozor
Članak
Objavljeno: 27.06.2019. 12:32

NASA 

Pilot u nadzvučnom X-59 zrakoplovu nema prednji prozor

NASA je pokazala kabinu tihog nadzvučnog zrakoplova kojeg nazivaju Concordeovim sinom.

Pilot u nadzvučnom X-59 zrakoplovu nema prednji prozor

Pilot u NASA-inom X-59 Quiet SuperSonic Technology (QueSST) zrakoplovu upravljat će na dosad u zrakoplovstvu neviđeni način.

NASA je naime objavila sliku pilotske kabine na kojoj se vidi da će pilot umjesto prednjeg prozora imati 4K monitor koji je dio sustava pod nazivom eXternal Visibility System ili XVS, a na njemu će se prikazivati spojena slika s dviju vanjskih kamera u kombinaciji s podacima o terenu s naprednog računalnog sustava.

XVS je samo jedna od inovacija koje su razvili NASA i Lockheed Martin za ovaj zrakoplov, koji će letjeti nadzvučnom brzinom bez takozvanog "buma", ili pucnja karakterističnog za zrakoplove koji probijaju zvučni zid, zbog čega je i Concorde svojevremeno dobio samo dozvolu za let preko Atlantika, jer je previše uznemiravao stanovništvo područja nad kojima je letio.

X-59 QueSST 2

X-59 QueSST će letjeti brzinom od 1770 km/h na visini od 15.200 metara i nije namijenjen za prijevoz putnika, već će služiti NASA-i kao tehnološki demonstrator za razvoj putničkih zrakoplova koji će jednog dana omogućiti letove između Europe i SAD-a u trajanju od 3 sata, uz razinu buke nižu za 60 decibela u odnosu na Concorde. 

X-59 QueSST 3

Čitav dizajn zrakoplova, od nosa, krila, pa sve do repa podređen je borbi protiv udarnih valova koji se stvaraju pri nadzvučnim brzinama, dok XVS sustav omogućuje pilotu znatno lakše upravljanje jer će na zaslonu vidjeti puno više nego kroz prozor i moći će pratiti brojne parametre leta bez odvlačenja pažnje. Kako bi ipak mogao baciti pogled na horizont dok leti, NASA mu je u kabini ostavila 2 bočna prozora.

Prvi let ovog neobičnog zrakoplova predviđen je za 2021. godinu.  Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->