Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Oklopnjak koji se može kretati bočno
Članak
Objavljeno: 24.06.2019. 12:59

Arquus 

VIDEO: Oklopnjak koji se može kretati bočno

Novo vojno oklopno vozilo može se kretati poput raka.

VIDEO: Oklopnjak koji se može kretati bočno

U francusku vojsku uskoro stiže oklopni "humwee" pod nazivom Scarabée, kojeg je proizvela francuska tvrtka Arquus koja se nalazi u sastavu švedske Volvo grupe.

Ovo lagano oklopno vozilo odlikuju brzina i sposobnosti manevriranja, a dolazi s dva pogona, odnosno električnim i dizel motorima. Posebno zanimljiv je sustav kotača, obzirom da se svakim kotačem može zasebno upravljati što omogućuje bočno kretanje i izvođenje manevara kakvi do sada nisu viđeni, pa pomalo podsjeća na marsove rovere, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Vozilom se može upravljati i daljinski, a u stanju je prevoziti više od dvije tone opreme, uključujući naoružanje poput protuavionskih i protupješadijskih teških strojnica. Vozilo se može transportirati zrakoplovom i spuštati direktno na bojišnicu padobranom te bi trebalo zamijeniti čitavu francusku vojnu flotu od 730 oklopnoih vozila tog tipa do 2025. godine.

Za zaštitu od metaka, manjih projektila i mina vozilo koristi oklop od kompozitnih materijala, koji su puno lakši od standardnog oklopa na tenkovima i oklopnim vozilima, pa Scarabéeu nisu žrtvovani brzina i manevarske sposobnosti.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->