Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Gradi se najdublji bazen na svijetu za astronaute
Članak
Objavljeno: 06.06.2021. 13:07

Blue Abyss 

VIDEO: Gradi se najdublji bazen na svijetu za astronaute

U Velikoj Britaniji započinje gradnja najdubljeg bazena na svijetu, no u njemu se vjerojatno nećete moći okupati.

VIDEO: Gradi se najdublji bazen na svijetu za astronaute

Britanska tvrtke Blue Abyss u čijem upravnom odboru sjedi britanski astronaut Tim Peake, koji je 2015. godine proveo 6 mjeseci na ISS-u i otrčao londonski maraton na traci za trčanje, objavio je kako će do 2023. godine dovršiti gradnju istoimenog bazena, koji će biti najdublji na svijetu.

Blue Abyss 2

Bazen će biti širine od 40 x 50 metara i dubok 50 metara, a u njemu će se nalaziti 42 milijuna litara vode, što je ekvivalent 17 olimpijskih bazena.

Blue Abyss neće biti namijenjen javnom kupanju, jer je dizajniran za simulaciju ekstremnih okruženja, pa će ga koristiti astronauti i profesionalni ronioci, a u sklopu kompleksa će se nalaziti hipobarična i hiperbarična barokomora te simulirane sekcije Međunarodne svemirske postaje ISS, kao i podvodni sustav umjetnih pećina koji će služiti za testiranje podvodnih plovila, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kompleks će biti izgrađen u Cornwallu na jugoistoku Engleske, a CEO tvrtke John Vickers kaže da će služiti za istraživanja u aeronautici, obalnoj energetici, podvodnoj robotici, ljudskoj fiziologiji, obrani i morskoj industriji te će predstavljati "fantastičan obrazovni centar za djecu i studente".

Blue Abyss 3

Astronaut Tim Peake kaže da je ponosan što sudjeluje u ovom projektu i kaže da će Blue Abyss proširiti naše znanje o tome kako ljudi i tehnologija mogu funkcionirati u ekstremnom okolišu.

Blue Abyss ISS

Kompleks je dizajnirao britanski arhitekt Robin Partington, koji vodi tim dizajnera tvrtke The Gherkin, a izgradit će se s kliznim krovom dovoljno velikim da dizalica može spuštati velike predmete u bazen za testiranje.

Blue Abyss kompleks

U samom bazenu će biti moguća regulacija saliniteta vode, podvodnih struja, osvjetljenja i temperature kako bi se moglo testirati razne podvodne uvjete okoliša, a Blue Abyss kaže da će se moći koristiti i za snimanje filmova.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->