Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Poletio Liliumomov leteći taksi
Članak
Objavljeno: 16.05.2019. 16:40

Leteći taksiji 

VIDEO: Poletio Liliumomov leteći taksi

Lilium je predstavio prvi prototip svojeg električnog letećeg taksija koji će prevoziti 5 putnika na kratke udaljenosti.

VIDEO: Poletio Liliumomov leteći taksi

Među brojnim startupima koji razvijaju leteće taksije nalazi se i tvrtka Lilium koja razvija vlastitu letjelicu koja može vertikalno uzlijetati i slijetati, lebditi i potom letjeti kao avion. Konačni cilj je proizvesti električni leteći taksi koji će biti u stanju prevoziti 5 putnika na kratke udaljenosti bez zagađivanja okoliša. Za razliku od mnogih sličnih projekata, njihov taksi je poletio, iako za sada ne može ništa drugo osim malo lebdjeti.

Pogonski sustav ove letjelice sastoji se od 36 električnih jet motora integriranih u krila i rep koji pri uzlijetanju stoje u vertikalnom položaju, a kada "taksi" stigne na određenu visinu okreću se za 90 stupnjeva, kako bi omogućili horizontalni let.   

Drugim riječima, letjelica uzlijeće poput drona, a potom koristi krila poput zrakoplova, što omogućuje let brzinom većom od 300 km/h korištenjem samo 10 posto ukupne snage koja iznosi 2000 konjskih snaga, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Letjelica će imati mogućnost autonomnog leta, no Lilum želi da u njoj sjedi "taksist" koji će prevoziti putnike i odgovarati za njihovu sigurnost. Letjelica čeka odobrenje Europske agencije za sigurnost zračnog prometa (EASA) i potom će ga zatražiti i od američke FAA.

Tvrtka namjerava svoje taksi usluge naplaćivati oko 70 dolara za letove zračne udaljenosti do 20 km, a svoju komercijalnu uslugu želi pokrenuti do 2025. godine.  

Vezani sadržaji
Ključne riječi električni Lilium leteći taksi
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam