Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Waymo predstavio kombi robotaksi
Članak
Objavljeno: 20.11.2022. 10:50

Waymo 

VIDEO: Waymo predstavio kombi robotaksi

Novi potpuno autonomni kombi taksi izrađen je na platformi SEA-M i dolazi bez upravljača i pedala.

VIDEO: Waymo predstavio kombi robotaksi

Tvrtka Waymo, podružnica Alphabeta, poznata kao nekadašnji Googleov projekt samovozećih automobila, već neko vrijeme upravlja komercijalnom samovozećom taksi uslugom u nekim gradovima u SAD-u.

Sada se Waymo udružio s tvrtkom Geely koja se nalazi u sklopu kineske grupe Zheijang Geely Holding, na razvoju nove usluge potpuno autonomnih robotaksija, koji će putnike prevoziti bez potrebe za kvalificiranim vozačem u kabini, što znači da budući robotaksiji neće imati nikakve sustave upravljanja.

4

Zajednički su predstavili novi minivan kombi robotaksi, koji je razvijen na SEA-M platformi Geelyevog branda Zeekr i dizajniran je kao potpuno električno vozilo optimizirano za "prijevoz kao uslugu" (TaaS), kao što možete vidjeti u ovom videu.

Automobil nema volan, pedale ni retrovizore, a četiri automatizirana klizna vrata otvaraju se kao u podzemnoj željeznici.

3

U unutrašnjosti, kombi prima pet osoba, uključujući dvije sprijeda, pri čemu upravljačka ploča ne sadrži ništa osim centralno postavljenog zaslona osjetljivog na dodir. Tu su i dva zaslona osjetljiva na dodir za stražnja sjedala, gdje možete puštati glazbu, odabrati odredište ili vidjeti o čemu automobil trenutno "razmišlja".

2

Što se senzora tiče, glavni je cilindrični lidar koji se nalazi u svakom kutu automobila i usmjeren je u stranu, kao promatrač za promjenu trake. Zatim su tu senzori za vožnju naprijed i natrag, a tu su i niže postavljeni senzori sprijeda i straga, točno u sredini odbojnika. Ti senzori imaju zadatak skenirati perimetar onoga što se nalazi neposredno oko automobila. Tu je i uobičajeni veliki paket senzora montiran na krovu, s lidarom većeg dometa i drugim senzorima za planiranje i pronalaženje rute.

5

Zasad još nije poznato kada bi potpuno autonomni kombi robotaksiji mogli krenuti na javne prometnice, no Waymo i Alphabet već duže vrijeme rade na zadovoljavanju prometne regulative i strpljivo čekaju dozvole nadležnih tijela u SAD-u.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Waymo robotaksi Geely
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->