Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.03.2023. 15:30

Umjetna inteligencija 

Musk i Wozniak traže pauzu u AI eksperimentima

Tehnički čelnici i stručnjaci za umjetnu inteligenciju zahtijevaju šestomjesečnu stanku u eksperimentima s AI-jem.

Musk i Wozniak traže pauzu u AI eksperimentima

Otvoreno pismo koje su potpisali tehnološki čelnici i istaknuti istraživači umjetne inteligencije pozvalo je laboratorije i tvrtke za umjetnu inteligenciju da "odmah pauziraju" svoj rad. Potpisnici kao što su Steve Wozniak i Elon Musk slažu se da rizici zahtijevaju minimalnu šestomjesečnu pauzu od proizvodnje AI tehnologije kako bi se, omogućilo ljudima da se prilagode i osiguralo da su od koristi svima. U pismu se dodaje da su oprez i promišljenost potrebni kako bi se osigurala sigurnost sustava umjetne inteligencije, ali se ignoriraju.

Referenca na GPT-4 , model OpenAI-ja koji može odgovoriti tekstom na pisane ili vizualne poruke, dolazi dok se tvrtke utrkuju u izgradnji složenih sustava za chat koji koriste tu tehnologiju. Microsoft je, primjerice, nedavno potvrdio da njegovu obnovljenu tražilicu Bing već više od sedam tjedana pokreće model GPT-4 , dok je Google nedavno predstavio Bard, vlastiti generativni AI sustav koji pokreće LaMDA.

Pismo je objavio Future of Life Institute (FLI), organizacija posvećena smanjenju rizika i zlouporabe nove tehnologije. Musk je prethodno donirao 10 milijuna dolara FLI-ju za korištenje u studijama o sigurnosti umjetne inteligencije. Osim njega i Wozniaka, potpisnici uključuju mnoštvo globalnih čelnika umjetne inteligencije, poput predsjednika Centra za umjetnu inteligenciju i digitalne politike Marca Rotenberga, fizičara MIT-a i predsjednika Instituta budućnosti života Maxa Tegmarka i autora Yuvala Noaha Hararija.

Mogu li navedeni tehnološki čelnici barem malo zakočiti rapidan razvoj umjetne inteligencije kakvom svjedočimo u proteklih nekoliko mjeseci? Teško, ali barem će jednog dana moći reći da su nas upozorili.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Steve Wozniak AI Elon Musk
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->