Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.05.2019. 12:52

Google I/O 2019 

VIDEO: Sve novosti s Googleove konferencije

Google predstavio nove Pixel 3a telefone, Nest Hub Max pametni zaslon, novosti u Google Assistantu...

VIDEO: Sve novosti s Googleove konferencije

Na svojoj I/O 2019 "key konferenciji", Google je predstavio nove proizvode usluge i nadogradnje u svojem ekosustavu, od novosti u pretraživanju, pametnijem Google Assistantu, poboljšanjima u novom Androidu, umjetnoj inteligenciji, pa sve do novih hardverskih proizvoda, odnosno Pixel 3a i Pixel 3a XL telefona te novog pametnog zaslona Nest Hub Max. Drugim riječima, kao što smo već pisali, ovoga puta riječ nije bila isključivo u softveru, već je dobar dio pozornosti dobio hardver.

Ovdje ćemo vam samo ukratko reći što je sve predstavljeno, a čitavu snimku konferencije možete pogledati u ovom videu.

Pretraživanje

Google u pretraživanje uvodi računalni vidi pretraživanje uz pomoć proširene stvarnosti (AR-a). Na primjer, ako ste pretraživanjem došli do novih tenisica svojeg omiljenog branda, moći ćete ih gledati iz svakog kuta i približiti svojoj odjeći kako biste vidjeli kako vam pašu. 

Google Lens postaje još pametniji, pa može prevoditi strane jezike, čitati naglas i pomoći vam izračunati koliku biste napojnicu trebali ostaviti u restoranu. U rezultatima pretraživanja vijesti dobivat ćete više koteksta, pa ćete moći pratiti kako se neka priča razvija, a u pretraživanju će biti indeksirani i podcastovi. 

Google Assistant

Google kaže da će nova generacija Google Assistanta biti brža i intuitivnija. Njegova značajka Duplex za Chrome koja se koristi za rezervacije, moći će baratati brojnim stvarima, od rezerviranja rent a car auta do kupovine karata za kino, no to će zasad funkcionirati samo u SAD-u i Velikoj Britaniji. Pored toga Assistant će uskoro raditi i s aplikacijama trećih strana, pa ćete moći pratiti svoje trčanje ili naručivati hranu. Google Assistant aplikacija će trošiti manje prostora na vašem telefonu, odnosno samo pola gigabajta. Novi Google Assistant će znati još više o vašem privatnom životu, pa ćete dobivati personalizirane sugestije o svemu i svačemu, iako je jasno da će najviše koristi od toga imati oglašivači. Nadamo se da će nam barem sugerirati ono što nas doista zanima, a ne da nas gade Karleušom zato što smo jednom greškom kliknuli na neki njezin link.

Sigurnost

Google kaže da ćemo imati puno više kontrole u vezi toga kolike količine i koje vrste podataka dozvoljavamo Googleu da ih pohranjuje. Novi mod privatnosti za Google Maps i pretraživanje trebao bi osigurati da se rezultati ne prate kroz naše Google račune, a na raspolaganju će nam biti filtri koji automatski brišu web aktivnosti i podatke aplikacija, kao i automatsko brisanje lokacijskih podataka. 

Android Q 

Među novim značajkama koje dobiva idući operativnu sustav za telefone, Google izdvaja da će nova inačica Androida Q uključivati "dark mode" i AI smart reply (pametne odgovore) za sve aplikacije za poruke, a ne samo za Gmail i Googleovu aplikaciju za poruke, dok će Live Caption omogućiti transkripciju svakog videa koji pratite u realnom vremenu.  

Pixel 3a i 3a XL

Google je predstavio nove Pixel telefone srednje klase Pixel 3a i Pixel 3a XL, koje pogoni Snapdragon 670 uz pomoć 4 GB RAM-a, a imaju i istu količinu pohrane od 64 GB bez mogućnosti proširenja memorijskim karticama, ali nude neograničan prostor u cloudu. Zajedničke su im i kamere, pa se sa stražnje strane nalazi kamera od 12,2 MP, a sa stražnje od 8 MP. Kamere dolaze s umjetnom inteligencijom za poboljšavanje slike, Top Shot, Super Res Zoom, HDR+ i Night Sight za noćno snimanje s čime se Google posebno ponosi pa je istakao da su u tome Pixel 3a telefoni bolji od iPhonea X, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Jedine razlike između ova dva modela su u tome što Pixel 3a ima FHD+ zaslon dijagonale od 5,6 inča, a Pixel 3a XL od 6,0 inča te što 3a dolazi s baterijom os 3000 mAh, a 3a XL napaja baterija od 3700 mAh.

Pixel 3a će se prodavati po cijeni od 399 dolara, a Pixel 3a XL za 479 dolara. Kako bi cijena mogla biti čim niža, telefoni su "odjeveni" u plastiku, a umjesto Gorilla Glassa za zaštitu imaju jeftinije Dragontrail staklo. 

Nest Hub Max

Novi pametni zaslon Nest Hub Max koji će se prodavati po cijeni od 229 dolara je veći i ima prednju kameru, odnosno dolazi sa HD zaslonom dijagonale od 10 inča i kamerom od 6,5 MP koja se može koristiti i za nadzor. Kako zbog kamere ne bi bila ugrožena vaša privatnost, Google je na uređaj sa stražnje strane postavio fizički klizač-gumb kojim možete trenutno isključiti kameru i mikrofon, a ako ste to zaboravili učiniti, na zaslonu se jasno vidi kada je kamera uključena, pa nećete moći reći da ste nešto slučajno snimali ili streamali. Za privatnost se brine i značajka Auto Framing koja omogućuje da kamera gleda samo centralni dio scene u kojem se nalazite, a ne i ostatak prostora oko vas.

Google IO 2019 Nest Hub Max

Nest Hub Max dolazi s Google Assistantom i može se povezati s brojnim IoT uređajima poput pametnih brava. Kamera reagira na pokret, pa kada uređaj koristite za nadzor javit će vam čim se netko pojavi ispred nje i streamati vam sliku na telefon. U odnosu na običan Smart Hub poboljšan je i audio, pa ćete u glazbi i filmovima sada uživati sa stereo zvukom.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->