Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.06.2019. 11:02

WWDC 2019 

iPad tableti dobili vlastiti operativni sustav

Novi iPadOS je specijalno dizajniran za Appleove tablete i Apple Pencil olovke.

iPad tableti dobili vlastiti operativni sustav

Apple je na WWDC-u osim novih operativnih sustava MacOS Catalina i iOS 13, predstavio novi operativni sustav iPadOS, koji je, kao što mu i samo ime kaže, specijalno dizajniran za Appleove tablete. Drugim riječima, iPadovi sada imaju vlastiti OS koji je prilagođen hardveru i zaslonu iPadova, a između ostaloga donosi novi Home zaslon, poboljšani multitasking i unaprijeđeno korištenje Apple Pencil olovke. 

Apple_iPadOS_Slide-Over_060319

Ljubitelji "mračnih tema" razveseliti će se novim Dark Modeom koji donosi iPadu poseban vizualni događaj, a novi Home zaslon dolazi s više aplikacija i Today View informacijama.

iPadOS se dakako temelji na iOS-u 13, no dodaje značajke koje su prilagođene tabletu, što uključuje nove načine rada u višestrukim prozorima i više informacija odjednom, a Apple posebno ističe poboljšanja za Apple Pencil koji dolazi s brojnim novim alatima, bojama i shapeovima, s idejom da se pomogne crtačima i dizajnerima kako bi mogli lakše stvarati svoje kreacije.

Apple_iPadOS_Fonts_060319

Kao što smo rekli, Home zaslon je redizajniran novim layoutom koji omogućuje prikaz više aplikacija, a Today View se sada može dodati na njega, što omogućuje brži pristup widgetima za prikazivanje vijesti, vremenske prognoze, kalendara, događanja i drugih informacija.

Apple_iPadOS_Today-View-Dark-Mode_060319

Korisnici iPada sada će moći raditi s višestrukim datotekama i dokumentima unutar iste aplikacije u Split View, ili će se moći prebacivati kroz višestruke appove u Slide Overu. Na primjer, korisnik može sastavljati jedan email dok čita sa strane drugi ili pristupiti drugim aplikacijama poput Messages i Calendar sa samo jednim "swipeom".

Osim crtanja i pisanja, Apple Pencil sada omogućuje označavanje čitavih web stranica, dokumenata i emailova na iPadu jednostavnim pomicanjem Apple Pencila iz ugla zaslona, a novi algoritmi za predviđanje i optimizaciju smanjuju latenciju na 9 milisekundi.  

Nadalje, iPadOS ima iCloud Drive podršku za dijeljenje mapa, a svatko s pristupom dijeljenoj mapi će vidjeti datoteke i mape u iCloud Driveu i uvijek imati pristup u posljednje inačice nakon unešenih promjena.

Apple_iPadOS_Files_060319

iPadOS također podržava i eksternu pohranu, omogućujući korisnicima jednostavno spajanje USB diskova, SD kartica ili logiranje na server SMB datoteka i sve to direktno iz Files aplikacije.

Zahvaljujući novom operativnom sustavu preglednik Safari je sada moćniji nego ikada prije pa prikazuje desktop inačice web stranica skalirane za zaslon tableta i optimizira ih za "dodir", pa će aplikacije poput Google Docsa, Squarespacea i WordPressa raditi savršeno na Safariju za iPad.

Apple_iPadOS_QuickPath-Typing_060319

Developer preview inačica iPadOS-a je već dostupna članovima Apple Developer Programa na poveznici developer.apple.com, a javna beta će biti dostupna svim korisnicima idući mjesec na poveznici beta.apple.com.

iPadOS će ove jeseni biti dostupan kao besplatna nadogradnja za iPad Air 2 i novije Air tablete, sve iPad Pro modele, iPad 5. generacije te iPad mini 4 i novije.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->