Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.07.2021. 12:32

FENCE 

DARPA radi kameru koja oponaša ljudski mozak

Cilj projekta je razviti kameru za vojne potrebe koja će brže procesirati sliku i trošiti manje energije.

DARPA radi kameru koja oponaša ljudski mozak

Američka vojna znanstvena agencija DARPA pokrenula je program pod nazivom FENCE (Fast Event-based Neuromorphic Camera and Electronics), čiji cilj je razvoj kamere za računalni vid koja će biti učinkovitija od postojećih zbog oponašanja rada ljudskog mozga u procesiranju informacija.

DARPA je za taj projekt zadužila znanstveno-inženjerski tim tri tvrtke, Raytheon, BAE Systems i Northrop Grumman, koje su dobile zadaću razviti infracrvenu (IR) kameru koja će procesirati manje podataka, raditi brže i trošiti manje energije.

DARPA kaže da su moderne kamere postale vrlo sofisticirane no postale su žrtvama svoje kvalitete. U stanju su snimati u visokoj razlučivosti te pratiti objekte s velikom preciznošću, dok istovremeno procesiraju velike količine podataka, što im troši vrijeme i energiju.

"To je u redu ako vam je zadaća praćenje aviona u realnom vremenu dok leti u čistom plavom nebu, no ako je pozadina pretrpana ili se mijenja, kao što je često slučaj u vojnim operacijama, kamere postanu neučinkovite", navodi DARPA i kaže da je cilj programa FENCE izrada kamera koje se "temelje na događanjima" te su puno pametnije zahvaljujući oponašanju neuromorfnih sklopova u ljudskom mozgu. To drastično reducira količinu podataka koje se treba procesirati odbacivanjem nerelevantnih dijelova slike.

Umjesto da sustav radi s čitavom scenom, kamera koja se temelji na događanjima fokusira se samo na one piksele koji su se promijenili.

Kako bi se to postiglo, FENCE tim radi na novom infracrvenom nizu žarišnih ravnina (FPA) s niskim kašnjenjem i niskom snagom, asinhronom integriranom sklopu očitavanja (ROIC) i sloju obrade koji pomaže ROIC-u prepoznati relevantne prostorne i vremenske signale. Novi algoritmi digitalne obrade signala i učenja također će biti potrebni za rješavanje složenih, promjenjivih pozadina.

To bi sve trebalo rezultirati FENCE senzorom koji će trošiti samo 1,5 vata energije, a obzirom da će se nova tehnologija koristiti za vojne namjene, naći će se u autonomnim vozilima, robotima, sustavima IR pretraživanja i praćenja.

"Cilj je razviti senzor koji na pametan način smanjuje količinu informacija koje se šalju s kamere na obradu, sužavanjem podataka samo na najrelevantnije piksele", kaže dr. Whitney Mason, voditeljica programa FENCE.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->