Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Japanci za 2 godine emitiraju solarnu energiju iz svemira
Članak
Objavljeno: 29.05.2023. 12:34

Kyoto University 

Japanci za 2 godine emitiraju solarnu energiju iz svemira

Solarni sateliti u orbiti Zemlje pokušat će poslati energiju prijemnicima na Zemlji radiovalovima u mikrovalnom spektru.

Japanci za 2 godine emitiraju solarnu energiju iz svemira

Japanska svemirska agencija JAXA u suradnji s više istraživačkih grupa na Sveučilištu Kyoto, 2025. godine planira izvesti prvi bežični prijenos sunčeve energije iz svemira na Zemlju pomoću mikrovalova.

Tehnologija koja bi to trebala omogućiti već je uspješno testirana 2016. godine na Zemlji, kada su znanstvenici uspješno emitirali 1,8 kilovata energije na bežični prijemnik na udaljenost od 50 metara, što je bilo dovoljno za napajanje električnog kuhala za vodu.

Shinohara Lab

Japanci sada tu tehnologiju bežičnog prijenosa namjeravaju testirati u prijenosu energije iz svemira na Zemlju, u okviru projekta koji vodi Naoki Shinohara iz Shinohara Laba na Sveučilištu Kyoto. JAXA bi u orbitu Zemlje 2025. godine trebala postaviti niz od više malih solarnihsatelita, koji će prikupljati sunčevu energiju i potom je pokušati prenijeti prema zemaljskim  prijemnim postajama udaljenim stotinama kilometara, pomoću radiovalova u mikrovalnom pojasu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Korištenje orbitalnih solarnih panela i mikrovalova za slanje energije na Zemlju prvi put je predloženo 1968. Od tada je nekoliko zemalja, uključujući Kinu i SAD radilo na realizaciji te tehnologije, koja po nama počiva na osnovnoj ideji o bežičnom prijenosu energije koju je krajem 19. i početkom 20. stoljeća pokušao realizirati naš Nikola Tesla. 

Tehnologija je jako zanimljiva jer orbitalni solarni paneli predstavljaju potencijalno neograničenu opskrbu obnovljivom energijom. U svemiru, solarni paneli mogu prikupljati energiju bez obzira na doba dana, a korištenjem mikrovalova za emitiranje energije koju proizvode, čak ni oblaci nisu prepreka.

prijemnik

Međutim, znanstvenici upozoravaju da čak i ako Japan uspješno postavi niz orbitalnih sunčevih kolektora, tehnologija će i dalje ostati daleko izvan domene praktične primjene jer bi proizvodnja sustava koji može generirati 1 gigavat energije, što je u rangu jednog nuklearnog reaktora, koštala oko 7 milijardi dolara s trenutno dostupnim tehnologijama.

No ako japanski prijenos energije iz svemira 2025. godine proradi i pokaže neke rezultate, vjerujemo da će se u razvoj tehnologije uključiti globalna znanstvena zajednica pa bi Teslina ideja o beskonačnoj besplatnoj energiji doista mogla zaživjeti jednog dana, iako će još neko vrijeme čučati u domeni znanstvene fantastike.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->